«Ήρθε η ώρα να εκσυγχρονίσουμε το πυρηνικό αλλά και το συμβατικό οπλοστάσιό μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για κούρσα εξοπλισμών αλλά για έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό». Παράλληλα ανακοίνωσε πως επιθυμία της Μόσχας είναι η «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ads

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κούρσα εξοπλισμών», είπε μιλώντας στο Russia Today (RT). Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times, φέρονται να σχεδιάζουν να δαπανήσουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για  τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

«Το δικό τους οπλοστάσιο είναι λίγο νεότερο από το δικό μας, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα και για αυτούς να το εκσυγχρονίσουν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Απλά ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τους όρους της νέας συνθήκης START, η οποία είναι νομικά δεσμευτική». «Είναι καλό να αναβαθμίζει κανείς το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αντικαθιστώντας παλιά όπλα με καινούρια, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσα όπλα μπορεί να διαθέτει κανείς και αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν ακόμα», ανέφερε ο Λαβρόφ.