Σκάφος με περίπου 250 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σύμφωνα με το λιβυκό Ναυτικό, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές. Έχουν διασωθεί μόνο 26 άτομα και εκφράζονται φόβοι πως οι υπόλοιποι επιβαίνοντες έχουν πνιγεί. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΜΟ) τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου το τελευταίο πενθήμερο. 

Ads

 
Εκπρόσωπος του λιβυκού Ναυτικού Αγιούμπ Κασέμ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, «αρκετοί νεκροί επιπλέουν στη θάλασσα». Τα μέσα του λιβυκού Ναυτικού για να επέμβει, υποστήριξε, είναι ελάχιστα. Η τραγωδία συνέβη κοντά στην Τατζούεα, ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες προέρχονταν από χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τον Κασέμ.

Διαβάστε στο tvxs.gr:
Τα φονικά σύνορα της Ευρώπης

 
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΜΟ) τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου το τελευταίο πενθήμερο. Από αυτούς 200 χάθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και 500 ανοιχτά της Μάλτας, στο τραγικότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών με το σκάφος τους να το βυθίζουν εσκεμμένα οι διακινητές. Οι 500 μετανάστες αγνοούνται από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει για την υπόθεση πως δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για «μαζική ανθρωποκτονία». Δύο νεαροί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, που κατάφεραν να επιβιώσουν, αφηγήθηκαν στις αρχές το τραγικό ταξίδι για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το πλοίο αναχώρησε από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο γεμάτο με 500 άτομα κυρίως, Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς.

Ads

Οι διακινητές στη συνέχεια ζήτησαν από τους μετανάστες να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο και λιγότερο ασφαλές πλοίο. Αντέδρασαν και τότε οι διακινητές που βρίσκονταν σε ένα τρίτο πλοίο εμβόλισαν με την πρύμνη το σκάφος των μεταναστών, το οποίο βυθίστηκε. Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι διασώθηκαν μια ημέρα αργότερα από τη θάλασσα. Ακόμη εννέα άτομα διασώθηκαν από διερχόμενα πλοία, ελληνικά και μαλτέζικα. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.