«Σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» στην αλβανική πλευρά χρεώνει ο υπ. Εξωτερικών της Σερβίας αναφορικά με την εμφάνιση σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» στο γήπεδο που οδήγησε στη διακοπή του αγώνα Σερβίας – Αλβανίας. Μιλώντας για πολιτική διάσταση άφησε αιχμές για συμμετοχή του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ads

 
Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Έντι Ράμα, ήταν μάλιστα ανάμεσα στους συλληφθέντες μετά την «απογείωση» σημαίας της Αλβανίας με το Κόσοβο πάνω από το στάδιο. Αφέθηκε πάντως, όπως και οι υπόλοιποι, ελεύθερος, και επέστρεψε στα Τίρανα το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, το τηλεχειριστήριο του drone που πέταξε τη σημαία πάνω από το γρασίδι είχε βρεθεί στην κατοχή του.
 
«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
 
«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» πρόσθεσε και ανέφερε ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Πάντως οι σερβικές αρχές δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.
 
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα που χαρακτηρίζεται ιστορική αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, εξέφρασε τη δυσφορία του μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι «το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για πολιτικά μηνύματα. Καταδικάζουμε αυστηρά αυτό που συνέβη στο Βελιγράδι χθες το βράδυ».

Από την πλευρά της UEFA παρενέβη με ανάρτησή του στο Twitter ο υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Πέδρο Πίντο, γράφοντας πως «ο πρόεδρος Μισέλ (Πλατινί) είναι βαθύτατα θλιμμένος από τα γεγονότα στο Βελιγράδι χθες το βράδυ. Το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι πρέπει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, το παιχνίδι δεν πρέπει να αναμειγνύεται με καμία την πολιτική. Οι σκηνές στο Βελιγράδι χθες το βράδυ ήταν ασυγχώρητες». 

Ads