Καθώς η κατάσταση στο Ιράκ ολοένα και χειροτερεύει, ερευνητές, ειδικοί και ακτιβιστές ρίχνουν φως στο ζήτημα των εκατοντάδων παιδιών που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής για θέματα έκτακτης ανάγκης του Human Rights Watch, Χασάν Τιράνα, οι οικογένειες που έχουν μείνει στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, βρίσκονται παγιδευμένες στη βία του πολέμου, με τα παιδιά να πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

Ads

«Οι οικογένειες, είναι παγιδευμένες στη μέση ενός βίαιου πολέμου και τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα», δήλωσε στο Ιnter Press Service ο Χασάν Τιράνα.

Σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της βίας μεταξύ των τζιχαντιστών και των δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης, οι απώλειες αμάχων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Μόνο τον Ιούνιο, 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό από το 2008.

Σύμφωνα με την αποστολή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ (UNAMI), σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, τα παιδιά πέφτουν θύματα του πολέμου εξαιτίας της αδιάκριτης ή συστηματικής επίθεσης από ένοπλες ομάδες και από την κυβέρνηση, με τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών να αυξάνονται δραματικά. Ακτιβιστές έχουν, επίσης, αναφερθεί σε παιδιά-θύματα που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS). 

Ads

«Έχουμε τεκμηριωμένες πολλαπλές περιπτώσεις βομβαρδισμών που χρησιμοποιούνται στη Φαλούτζα, οι οποίοι άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρά παιδιά και γυναίκες», δήλωσε ο Χασάν. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η χρήση μη επιλεκτικών όπλων σε περιοχές όπου ζουν παιδιά και οικογένειές, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκέφθηκε ένα προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο Ερμπίλ, στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες από τη Συρία από την περιφερειακή κυβέρνηση, συνέβη ένα περιστατικό που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις και τράβηξε το ενδιαφέρον του ΟΗΕ για τις ζωές των παιδιών που χάνονται κατά δεκάδες: Καθώς ένα ασθενοφόρο σταμάτησε στο βόρειο Ιράκ, στην πόλη του Κιρκούκ, οι άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν. Ξεφόρτωσαν έξι παιδιά, σε ηλικία λίγων μηνών έως 11 ετών. Όλα ήταν τραυματίες, θύματα μιας εναέριας επίθεσης στην γειτονική  πόλη Τουζ Κουρματου. Αυτή η εικόνα, όσο και αν προκαλεί τις αντιδράσεις της Δύσης, αποτελεί για τους κατοίκους ένα συνηθισμένο γεγονός. Η καταστροφή και ο θάνατος είναι η καθημερινότητα των παιδιών του Ιράκ.

Το Ιράκ έχει γίνει, πλεόν, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη γη για ένα παιδί. Σύμφωνα με την αποστολή UNAMI, έχουν τεκμηριωθεί «συστηματικές και σοβαρές παραβιάσεις» από το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος των παιδιών, όπως σεξουαλική βία, βιασμοί, δολοφονίες, σωματική βία και αναγκαστική στρατολόγηση. 

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο. Τα παιδιά στο Ιράκ υποφέρουν από τα δεινά της βίας και του πολέμου τα τελευταία δέκα χρόνια. Περισσότεροι από 7.800 άμαχοι σκοτώθηκαν το περασμένο έτος, αριθμός που ξεπερνά οποιοδήποτε ποσοστό νεκρών μέχρι σήμερα.

image

Επιπλέον, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ανάμεσα σε αυτά τα θύματα, 248 ήταν παιδιά που έπεσαν θύματα του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος, με 335 παιδιά νεκρά και 1.300 τραυματίες. 

Στα πλαίσια αυτής της αιματηρής κατάστασεις, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλέιψει τα σπίτια τους, ήδη από τις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας της βίας, αναζητώντας καταφύγιο και προσωρινή στέγαση σε καταυλισμούς ή σε οικογένειες που τους φιλοξενούν.

«Ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών βρίσκεται εκτοπισμένος και έχει απόλυτη ανάγκη από βοήθεια», τόνισε στο Inter Press Service o Άλεκ Γουάργκο, ο αξιωματικός του προγράμματος στο Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι υπήρξαν αναφορές για παιδιά που έχουν στρατολογηθεί από τους αντάρτες και τις ένοπλες ομάδες, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται. Τέλος, σημείωσε ότι ο ΟΗΕ και η ιρακινή κυβέρνηση εργάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους, αλλά ο ΟΗΕ έχει εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες του για την ανεπαρκή προσοχή της κυβέρνησης ως προς τον αντίκτυπο που έχει κάθε σύγκρουση για τα παιδιά. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βία κατά των παιδιών στο Ιράκ θα έπρεπε να καταγγέλλεται, ιδίως σε περιπτώσεις απαγωγής, εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι στη συλλογή πληροφοριών και της απροθυμίας των οικογενειών να αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία. 

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που στρατολογούνται, η UNAMI αναφέρει ότι έχει λάβει τις εκθέσεις των παιδιών που προσλαμβάνονται από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και από δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση. Παράλληλα, εκατοντάδες παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί ως πληροφοριοδότες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ως βομβιστές αυτοκτονίας.

«Ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει τον έλεγχο όλων των σημείων της χώρας, εξακολουθεί να έχει μια πρωταρχική ευθύνη. Πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και να αποφεύγεται η παράνομη στρατιωτική στρατολόγηση και χρήση τους,» δήλωσε στο Ιnter Press Service ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, Διευθυντής της Διεθνούς για τα Παιδιά-στρατιώτες, μια οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο και εργάζεται για την πρόληψη της στρατολόγησης παιδιών ως στρατιώτες και στην υποστήριξη της αποκατάστασή τους. 

Τέλος, ο Κλαρκ υπογράμμισε την ανάγκη βοήθειας από διεθνείς οργανώσεις και φορείς, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία νομικά, πολιτικά και πρακτικά μέτρα για τον τερματισμό και την πρόληψη της στρατολόγησης παιδιών από τις δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών.