Τις πρώτες απώλειες της καταγράφει η ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία, καθώς 7 ανθρώπους σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους στο χωριό Σαρτανά, που κατοικείται στην πλειοψηφία του από Έλληνες ομογενείς. Η επίθεση έγινε χθες το μεσημέρι από φιλορώσους αυτονομιστές, στον κεντρικό δρόμο του χωριού κοντά στο νεκροταφείο, την ώρα που δεκάδες κάτοικοι επέστρεφαν από κηδεία. Το Σαρτανά θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις10 χλμ. από τη Μαριούπολη που αποτελεί την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» που επικοινώνησε με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτρη Παπαδημητρίου, επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν Έλληνες. Ο Έλληνας πρόξενος θα επιχειρήσει σήμερα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα και να επισκεφθεί τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Μαριούπολης όπου μεταφέρθηκαν.

Την Τρίτη, ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε στην περιοχή, καθώς μετέβη με τον δήμαρχο του Σαρτανά Στέφανο Μάχσμα και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάντρα Προτσένκο στο Ταλακόφκα, το πιο προκεχωρημένο σημείο του μετώπου. «Όλα ήταν ήσυχα εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε ένταση» είπε στα Νέα. Οι καλές καιρικές συνθήκες όμως και ο καθαρός ορίζοντας που προσφέρονται για επιθέσεις με όλμους, ώθησαν τους αξιωματούχους να επισπεύσουν την αναχώρησή τους, στη 1.45 μ.μ. Ένα τέταρτο αργότερα έπληξαν οι όλμοι το Σαρτανά.

Το χωριό Σαρτανά μετρά 233 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε εκ θεμελίων από Έλληνες ομογενείς που έφυγαν μαζικά από το Χανάτο της Κριμαίας με κατεύθυνση την Αζοφική. Παγιδευμένοι καθώς είναι ανάμεσα στις γραμμές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι κάτοικοι είχαν εκφράσει τελευταία στον ελληνικό Τύπο την ανησυχία τους.

Ads

Διερεύνηση ζήτησε ο Βενιζέλος

Να διερευνηθεί άμεσα η βασιμότητα των πληροφοριών περί ύπαρξης ελληνικής καταγωγής ομογενών μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.