Συγκαλυμμένη πρόσβαση στο δίκτυο πολλών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Γερμανίας είχαν αποκτήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ), σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, που επικαλείται έγγραφα του πρώην πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Spiegel αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα της NSA με την κωδική ονομασία «Χάρτης του Θησαυρού», το οποίο περιελάμβανε κυρίως την παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο της Deutsche Telekom και πολλών άλλων μικρότερων παρόχων, που της επέτρεπε να φθάνει έως τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο: Smartphone, υπολογιστές ή ταμπλέτες.

Σύμφωνα με το Spiegel το πρόγραμμα το χρησιμοποιούσε η NSA για να «σχεδιάζουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και να «κατασκοπεύουν το δίκτυο». Οι υπηρεσίες παρακολούθησης επικοινωνιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν επιβεβαιώνουν ούτε «ύποπτο σύστημα, ούτε διαρροή δεδομένων», ωστόσο αναφέρουν πως αν αυτό έχει συμβεί «είναι απαράδεκτο».