Tέσσερις άνδρες αποκεφάλισαν τζιχανιτστές τρομοκράτες στην Αίγυπτο, σε ένα βίντεο που θυμίζει τη ρητορική και την τακτική του Ισλαμικού Μετώπου (IS), που έχει ιδρύσει σύγχρονο χαλιφάτο σε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Ads

Η Ανσάρ Μπέϊτ αλ-Μακντίς (ABM), μια ομάδα εξτρεμιστών που δρουν στο βόρειο Σινά στην έρημο της Αιγύπτου, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τα μέλη τους να αποκεφαλίζουν τέσσερις ντόπιους άνδρες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ότι έδιναν πληροφορίες στα ισραηλινά στρατεύματα, βοηθώντας τους Ισραηλινούς να χτυπήσουν τις θέσεις της οργάνωσης.

Η ABM έχει εξαπολύσει μια εξέγερση εναντίον των αιγυπτιακών αρχών μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο. Εχει αναλάβει την ευθύνη για τους θανάτους δεκάδων αστυνομικών και στρατιωτών, και για τις επιθέσεις στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Κάϊρο και στην Μανσούρα, στη βόρεια Αίγυπτο. Έπίσης κατηγορηθεί για την εκτόξευση ρουκετών σε στόχους κατά του Ισραήλ στη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα, όταν ο ισραηλινός στρατός φέρεται να ανταπέδωσε τα πυρά.

Η ABM ισχυρίζεται ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πληροφορίες που τους έδωσαν ντόπιοι «προδότες» στο Σινά.

Ads

«Ο Θεός βοήθησε τους μουτζαχεντίν αδελφούς σας στο Μπέϊτ Ανσάρ αλ-Μακντίς να ανακαλύψουν έναν πυρήνα προδοτών που εργαζόταν για την ισραηλινή Μοσάντ εναντίον των μουτζαχεντίν», λέει ένας μασκοφόρος τζιχαντιστής στο 30λεπτο βίντεο. «Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τι κάνατε στις μουσουλμάνες γυναίκες και στα παιδιά στη Γάζα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο: Οι νεκροί μας είναι στον παράδεισο, και οι δικοί σας είναι στην κόλαση», αναφέρει επίσης.

Η ABM δεν είναι δεδηλωμένο μέρος του IS. Στο παρελθόν είχε συνδεθεί με την Αλ-Κάιντα, από την οποία το IS αποσχίσθηκε νωρίτερα εφέτος. Οι προθέσεις και οι δομές της ηγεσίας της είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά η ABM θα μπορούσε κάποια στιγμή να ανακηρυχθεί «θυγατρική» του ΙS.