Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τους σιωνιστές και την «διεστραμμένη» βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

«Η Αμερική, ο σιωνισμός και ιδιαίτερα ο βετεράνος ειδικός στη δημιουργία διχασμών – η διεστραμμένη κυβέρνηση της Βρετανίας – έχουν αυξήσει ραγδαία τις προσπάθειές τους να προκαλέσουν διαιρέσεις μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών», είπε ο Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή σιιτική μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή.

«Δημιούργησαν την Αλ Κάιντα και το Ντάες (σ.σ.ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) προκειμένου να προκαλέσουν διχασμούς και να πολεμήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά σήμερα αυτοί έχουν στραφεί εναντίον τους», είπε Χαμενεΐ.

«Μια προσεκτική και αναλυτική ματιά στις εξελίξεις αποκαλύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους που εσφαλμένα χαρακτηρίζονται αντιμετώπιση του Ντάες, επιδιώκουν να προκαλέσουν διχασμό και εχθρότητα μεταξύ των μουσουλμάνων κι όχι να καταστρέψουν τις βασικές αιτίες αυτού του τρομοκρατικού ρεύματος», τόνισε ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης.

Ads

«Οι σιίτες και οι σουνίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση, που περιλαμβάνει προσβολές του ενός στον άλλο, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία και ανάβει φωτιές. Αυτό θα ωφελήσει σίγουρα τον κοινό εχθρό όλων των μουσουλμάνων», κατέληξε στρέφοντας την κριτική του και εναντίον του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους πιο οπαδούς μιας σκληρότερης στάσης στα διεθνή ζητήματα εντός του Ιράν.