Η υπηρεσία Θρησκειών της Αυστρίας δεν αναγνώρισε ως επίσημη θρησκεία τον «Πασταφαριανισμό», της οποίας οι «πιστοί» λατρεύουν ένα ιπτάμενο μακαρονοτέρας.

Ads

Η αρμόδια υπηρεσίας της Αυστρίας απεφάνθη πως η «Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος» δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως εκκλησία καθώς δεν αποτελούν θρησκευτική κοινότητα. Ο ανώτερος «Μακαρόνο», Φίλιπ Σάγκερ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, ωστόσο είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω καθώς δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την απόφαση.

Ο «Πασταφαριανισμός» γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 2005 ως μια σκωπτική απάντηση στις θρησκείες και στη διδασκαλία του δημιουργισμού στα σχολεία, της θεωρίας δηλαδή πως το σύμπαν και η ζωή δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από μια θεϊκή οντότητα. Πλέον έχει πιστούς σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών στην Αυστρία.

Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του Πασταφαριανισμού Μπόμπι Χέντερσον η πεποίθηση πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα μακαρονοτέρας δεν διαφέρει σε τίποτα από τη θεωρία του δημιουργισμού, αλλά και του ευφυούς σχεδιασμού (μιας παραλαγής του δημιουργισμού που απλά δεν κατονομάζει την ευφυή δύναμη ως Θεό).

Ads

Στην Αυστρία ο Πασταφαριανισμός έγινε ευρέως γνωστός όταν ένας από τους πιστούς της, ο Νίκο Αλμ, κέρδισε το δικαίωμα να εμφανίζεται στη φωτογραφία του διπλώματος της οδήγησής του με ένα σουρωτήρι ζυμαρικών στο κεφάλι του. Ο Νίκο Αλμ είναι σήμερα βουλευτής του κόμματος «NEOS» της αντιπολίτευσης.