Ο ηλεκτρισμός απέκτησε μικρό αδερφάκι: το μαγνητοκτρισμό. Ομάδα φυσικών από την Αγγλία δημιούργησαν για πρώτη φορά μαγνητικά φορτία, δηλαδή απομονωμένους βόρειους και νότιους μαγνητικούς πόλους, οι οποίοι κινούνται σαν «μαγνητικό ρεύμα» μέσω κρυστάλλων.

Ads

Τα κινούμενα αυτά μαγνητικά φορτία συμπεριφέρονται με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως τα ηλεκτρικά φορτία που υπάρχουν στις μπαταρίες και τα βιολογικά συστήματα, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη ανάπτυξη συσκευών «μαγνηττρόνικς».

Στους μαγνήτες, οι μαγνητικοί πόλοι λειτουργούν σε ζευγάρια. Όσες φορές και να τεμαχίσει κανείς ένα μαγνήτη, θα καταλήξει με ένα μαγνητικό δίπολο. Ωστόσο, ο καθηγητής Steven Bramwell του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, παρατήρησε για πρώτη φορά το 2009 πως σε ειδικές συνθήκες παγωμένου κρυστάλλου, τα μαγνητικά σωματίδια μπορούν να διαχωριστούν και να κινηθούν ανεξάρτητα.

«Μερικές φορές, οι δύο πόλοι απομακρύνονται τόσο πολύ που «ξεχνούν» ο ένας τον άλλον», εξηγεί ο Bramwell. «Το δίπολο χωρίζεται στη μέση και έτσι δημιουργούνται δύο μονόπολα».

Ads

Βέβαια, αρκετοί επιστήμονες διατηρούν ενστάσεις για τη χρήση του όρου ‘μονόπολο’ για ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε παγωμένους κρυστάλλους «spin», μιας και η λέξη αυτή χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να περιγράψει τα κοσμικά μονόπολα, τα οποία θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν κατά το Big Bang.

«Πραγματικό μονόπολο θα ήταν ένα μαγνητικό φορτίο που θα υπήρχε στο κενό», λέει ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός, Michael Bonitz, «αυτό που δημιούργησαν πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα συμπιεσμένης ύλης».