Aπό σήμερα μία νέα εφαρμογή του YouTube κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μέχρι πρότινος είχαν τη δυνατότητα να «ανεβάζουν» και να παρακολουθούν δωρεάν εκατομμύρια ερασιτεχνικά βίντεο. Πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πάνω από 3.000 νοικιασμένες κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ.

Ads

Το «δωρεάν» για το YouTube όμως σε αυτή την εφαρμογή δεν θα υπάρχει, καθώς η Google -στην οποία και ανήκει- αποφάσισε να χρεώνει από 99 σεντς έως 3,99 δολάρια -τις νέες κυκλοφορίες- για κάθε ταινία, ενώ οι περισσότερες κοστίζουν 2,99 δολάρια, όπως δημοσίευσαν τα πρακτορεία το Ρόιτερς και το Γαλλικό. Η γκάμα θα είναι μεγάλη, με τον χρήστη να έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει και ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, αλλά και άλλων χωρών. 


Το YouTube έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο -Warner Bros, Sony Pictures, Universal Pictures- τα οποία προσβλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα μια νέα πηγή εσόδων. Η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει άμεσο ανταγωνιστή των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και των εξειδικευμένων online υπηρεσιών ενοικίασης βιντεοταινιών, όπως η Hulu και η Netflix.


Σύμφωνα με τον επικεφαλή του YouTube, Σαλάρ Καμανγκάρ, ο χρόνος που ξοδεύει ο χρήστης στο YouTube, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, ως συνέπεια αυτής της προσθήκης. «Σήμερα κάποιος περνάει μόλις 15 λεπτά τη μέρα στο YouTube και πέντε ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Όμως, καθώς τα σύνορα ανάμεσα στο online και το offline συνεχίζουν να θολώνουν, πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει».

Ads

Ήδη από το 2009, το YouTube άρχισε να προσφέρει δωρεάν την παρακολούθηση εκατοντάδων ολόκληρων ταινιών, πριν ξεκινήσει την υπηρεσία ενοικίασης, καθώς και επιμέρους «κανάλια», που ανταγωνίζονται τα τηλεοπτικά. Το YouTube είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος στον κόσμο και ελπίζει, με τις νέες πρωτοβουλίες του, να κερδίσει περισσότερους χρήστες. 


Δεν είναι μόνο η εφαρμογή της ενοικίασης ταινιών, που προωθεί η Google. Η εταιρία, ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε λειτουργία μια νέα online μουσική υπηρεσία, παρόμοια με αυτή που ξεκίνησε η Amazon, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Wall Street Journal». Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, η Amazon παρουσίασε μια νέα υπηρεσία, που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δωρεάν περίπου 1.000 τραγούδια της επιλογής τους στους κεντρικούς υπολογιστές της, αντί για τους σκληρούς δίσκων των προσωπικών υπολογιστών τους. Στη συνέχεια, μπορούν να ακούνε αυτά τα τραγούδια, μέσω διαδικτύου, όποτε θέλουν.