Με επιτυχία στέφθηκε πείραμα Βρετανών επιστημόνων σε ποντίκια, το οποίο έδειξε πως ένα νέο φάρμακο είναι σε θέση να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος – κάτι που προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων. Το νέο φάρμακο, που ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Κλάρκσον του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ερευνας Βλαστοκυττάρων Καρκίνου, αναστέλλει την δράση του γονιδίου Bc13.

Ads

Το εν λόγω γονίδιο, όπως είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες τους στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μεταστατικού καρκίνου. «Δείξαμε πως καταστέλλοντας αυτό το γονίδιο, ήταν δυνατό να περιορίσουμε την εξάπλωση του καρκίνου σε ποσοστό πάνω από 80%» δήλωσε ο Κλάρκσον. 

Μέχρι σήμερα, παρά τις μεγάλες προόδους στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού στα αρχικά στάδιά του, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς τελικού σταδίου με μεταστάσεις είναι περιορισμένες και έτσι οι ειδικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε φάρμακα που θα αναστρέφουν ή έστω θα επιβραδύνουν την πρόοδο του μεταστατικού καρκίνου.