Τελευταίο απόκτημα της Google είναι η Boston Dynamics. Πρόκειται για μια από τις πιο προηγμένες εταιρείες ρομποτικής στο κόσμο και δημιουργεί ρομπότ για τον αμερικανικό στρατό. Eπιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

 
Η Boston Dynamics είναι μια εταιρεία σχεδιασμού ρομπότ υψηλής τεχνολογικής νοημοσύνης. Χρησιμοποιεί συστήματα προσομοίωσης αλλά και μεγάλες ρομποτικές πλατφόρμες.
 
Η εταιρεία ιδρύθηκε από το ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και τον καθηγητή Μαρκ Ράιμπερτ το 1992. Άρχισε ως τεχνολογική εταιρεία ενώ αργότερα η ερευνητική της ομάδα ανέπτυξε συστήματα που κινούνται δυναμικά συμπεριλαμβανομένων ρομπότ με πόδια.
 
Ο Ράιμπερτ υποστηρίζει ότι η ομάδα Boston Dynamics είναι απλώς μια ομάδα μηχανικών που φτιάχνει ρομπότ. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η εταιρεία είναι πολλά παραπάνω.
 
Η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των προηγμένων αυτών  ρομπότ προέρχεται κυρίως από στρατιωτικές πηγές συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων (DARPA) και του Αμερικανικού Στρατού (Ναυτικό και Πεζοναύτες). Οι συμβάσεις που έχει συνάψει η εταιρεία είναι προς το παρόν άγνωστες. Πάντως η Google έχει δεσμευτεί να τις τηρήσει.
 
Big Dog
 
Το Big Dog («Μεγάλο Σκυλί») είναι το πιο διάσημο ρομπότ της εταιρείας. Μοιάζει με τετράποδο και μπορεί να πλοηγηθεί σε πολλά είδη εδάφους. Έχει ύψος 76 εκατοστά και 91 εκατοστά ύψος και ζυγίζει 109 κιλά. Πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα που τροφοδοτείται από ένα κινητήρα και ελέγχεται από υπολογιστή. Είναι ικανό να διανύσει 4 μίλια την ώρα, να αναρριχηθεί και να μεταφέρει φορτία 155 κιλών. Έχει περισκόπιο και πανοραμικό σύστημα όρασης.


 
Παράγωγό του είναι το Legged Squad Support System που αυξάνει την ικανότητα του Big Dog να κουβαλάει βάρος στα 181 κιλά.


 
Cheetah
 
Το δεύτερο διασημότερο ρομπότ της εταιρείας, λόγω της ταχύτητας του είναι το Cheetah («Γατόπαρδος»), που ταξιδεύει με 29 μίλια την ώρα – γρηγορότερα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σπρίντ Γιουσείν Μπολτ. Διαθέτει αρθρωτή πλάτη που του δίνει τη δυνατότητα να λυγίζει εμπρός και πίσω σε κάθε βήμα, αυξάνοντας το μήκος διασκελισμού και τη ταχύτητα του. Μοιάζει με αιλουροειδές.


 
Η επόμενη γενιά του Cheetah, το WildCat («Αγριόγατα») βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.


 
Atlas («Άτλας»)
 
Ένα από τα τελευταία ρομπότ της εταιρείας, ο Atlas, είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ σχεδιασμένο να προχωρά σε ανώμαλο έδαφος με τα δύο πόδια ή να σκαρφαλώσει με χέρια και πόδια, όπως ακριβώς ο άνθρωπος.
 
Ο Atlas είναι εφοδιασμένος με μηχανικά χέρια με αισθητήρες που τον βοηθούν να χρησιμοποιεί εργαλεία και εξοπλισμό σχεδιασμένα για τον άνθρώπο. Τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και ελέγχεται εξ αποστάσεως.


 
Άλλα ρομπότ της Boston Dynamics είναι το Petman που δοκιμάζει προστατευτικές στολές για ανθρώπους, το τροχοφόρο ρομπότ SandFlea που μπορεί να πηδήξει μικρά κτίρια αλλά κι ένα μικρό εξάποδο ρομπότ που είναι σε θέση να διασχίζει ανώμαλο έδαφος, το Rhex. Τέλος το ρομπότ RiSE που είναι ικανό να αναρριχηθεί σε κάθετους τοίχους, δέντρα, φράχτες χρησιμοποιώντας τα μικρά του πόδια που διαθέτουν και νύχια.
 
Πάντως η Boston Dynamics δεν είναι η μόνη εταιρεία ρομποτικής που έχει αγοράσει η Google τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα ο κολοσσός έχει αποκτήσει επτά διαφορετικές εταιρείες τεχνολογίας για να προωθήσει το όραμά της το οποίο προσδιορίζει ως «ρομποτική προσελήνωση».  Πρόκειται για τις εταιρείες Schaft, Meka, Redwood Robotics, Bot & Dolly, Autofuss, Holomni, Industrial Perception.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η New York Times, τα αρχικά σχέδια της Google δεν επικεντρώνονται στους καταναλωτές, αλλά στοχεύουν στην κατασκευή και την αυτοματοποίηση της βιομηχανίας, ανεξάρτητα που τα προϊόντα αναμένονται μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.
 
Ρομπότ της Google κερδίζει διαγωνισμό αντιμετώπισης καταστροφών
 
Στο μεταξύ τo ανθρωποειδές ρομπότ Shaft που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Google κέρδισε μια άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών την οποία την οργάνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
 
Το ρομπότ ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις: οδήγησε ένα όχημα σε μια προκαθορισμένη διαδρομή, ανέβηκε μια σκάλα ύψους 2,4 μέτρων, απομάκρυνε τα πεσμένα αντικείμενα που μπλόκαραν μια πόρτα, ολοκλήρωσε μια διαδρομή με ράμπες και σκαλοπάτια, άνοιξε μια τριγωνική τρύπα στον τοίχο με ένα επαναφορτιζόμενο τρυπάνι, έκλεισε τρεις διαφορετικές βαλβίδες αέρα και ξετύλιξε μια μάνικα την οποία στη συνέχεια συνέδεσε στη βρύση.
 
Τη δεύτερη θέση εξασφάλισε η IHMC Robotics και πάλι όμως με ρομπότ εταιρείας της Google. Ειδικότερα η IHMC Robotics χρησιμοποίησε το ρομπότ Atlas της Boston Dynamics, το οποίο ωστόσο προσπάθησε να ελέγξει με το δικό της λογισμικό.