Το iCloud (υπολογιστικό νέφος) όπως ονομάζεται η νέα και πολυαναμενόμενη δωρεάν υπηρεσία, παρουσίασε ο Στιβ Τζομπς της εταιρείας Αpple. Η νέα υπηρεσία θα αποθηκεύει συγχρονίζει και συντονίζει χωρίς την χρήση καλωδίου το ψηφιακό περιεχόμενο του χρήστη, ώστε να το μεταφέρει ευκολότερα μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών. Η Apple ανακοίνωσε επίσης και την αναβάθμιση του λειτουργικού των περισσότερων υπηρεσιών της.

Ads

Συγκεκριμένα, με τη νέα υπηρεσία, μια αλλαγή σε μια συσκευή (στο ημερολόγιο, στις επαφές, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) θα μεταφέρεται αυτομάτως σε όλες τις άλλες συσκευές. Όποιος χρήστης αγοράζει μια εφαρμογή, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή ένα ψηφιακό τραγούδι για μια συσκευή, θα μπορεί να το αναπαράγει αυτόματα και στις άλλες συσκευές Apple που διαθέτει. Επίσης, τα «αγαπημένα» από μια συσκευή θα μεταφέρονται και στις άλλες.

Έτσι ο χρήστης δεν θα έχει άγχος πια να συγχρονίζει ο ίδιος το ψηφιακό περιεχόμενό του μεταξύ των συσκευών του. Ο Τζομπς, χαρακτήρισε το iCloud «σκληρό δίσκο στον ουρανό» και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ο προσωπικός υπολογιστής υποβιβάζεται απλώς σε μια συσκευή, με τελικό στόχο την «μετά-PC εποχή» όπου «το κάθε τι θα συμβαίνει αυτόματα».

Επιπλέον η εταιρεία Apple παρουσιάζει και την υπηρεσία iTunes Match, όπου με κόστος 25 δολαρίων το χρόνο ο χρήστης θα διαθέτει την προσωπική μουσική συλλογή του. Η υπηρεσία θα ελέγχει το σκληρό δίσκο του χρήστη και αυτόματα θα «ανεβάζει» στο iCloud όποια τραγούδια βρίσκει, καθιστώντας τα, έτσι, διαθέσιμα online για οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Ads

Η νέα αυτή υπηρεσία θα αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Amazon και της Google, που επίσης έχουν παρουσιάσει υπηρεσίες αποθήκευσης μουσικής. Σε αυτές όμως οι χρήστες θα πρέπει οι ίδιοι να «φορτώσουν» τα τραγούδια τους, χωρίς η διαδικασία να είναι αυτοματοποιημένη, πράγμα που προς το παρόν τουλάχιστον δίνει μια υπεροχή στο iCloud της Apple.

Παράλληλα η Apple ανακοίνωσε τη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος iOS για τις συσκευές iPhone, iPad και iPod Touch. Το νέο λειτουργικό θα ενσωματώνει το Twitter στις εφαρμογές της βιντεοκάμερας και της φωτογραφικής μηχανής, ώστε οι χρήστες να μπορούν ευκολότερα να ανταλλάσσουν οπτικό υλικό μέσω του κοινωνικού δικτύου. Το νέο iOS 5 θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το φθινόπωρο. Ακόμα, η εταιρία παρουσίασε το Lion, την επερχόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές Mac, που θα αρχίσει να πωλείται από τον Ιούλιο.