Έντονη οργή και δυσαρέσκεια δημιουργεί η διαρροή στοιχείων στον Τύπο για την ευθανασία των ζώων, στους φιλοζωικούς και όχι μόνο κύκλους. Η κριτική προς την οργάνωση PETA οδήγησε και στην δημιουργία διαδικτυακού χώρου, petakillsanimals.com, όπου παρατίθενται σχετικά στοιχεία, τα οποία στηρίζονται στην επίσημη αναφορά της οργάνωσης προς το υπουργείο Υπηρεσιών Γεωργίας και Καταναλωτών της Βιρτζίνια.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η φιλοζωική οργάνωση προχώρησε από το 1998 μέχρι σήμερα στην ευθανασία 21.339 γατιών και κουταβιών στα κεντρικά της στην Βιρτζίνια, ενώ μόνο για την προηγούμενη χρονιά, “κοίμισε” το 95% των ζώων που είχε αναλάβει, βρίσκοντας σπίτι μόνο σε 7 από τα 2.216. Ο λόγος όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της οργάνωσης είναι το, κατά πολύ, χαμηλότερο κόστος της δολοφονίας και αποθήκευσης σε ψυγείο μέχρι την αποτέφρωσή τους, έναντι της φροντίδας και προσπάθειας ανεύρεσης οικογένειας που θα υιοθετήσει κάποιο ζώο.

Ads

Η PETA απαντώντας αναφέρει ότι «είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο αυτούς που αναγκάζονται να κάνουν την βρώμικη δουλειά που είναι αποτέλεσμα μιας αδιάφορης κοινωνίας και της αναπαραγωγής κουταβιών και γατιών που καταλήγουν αδέσποτα, αλλά εμείς δε θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη σε κακοποιημένα αδέσποτα ζώα, ακόμα κι αν το καλύτερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι η ανώδυνη απελευθέρωση από έναν κόσμο που δεν έχει αρκετές «καρδιές» αλλά και σπίτια για αυτά».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η φιλοζωική SPCA της Βιρτζίνια, με την έδρα να βρίσκεται μόλις λίγο πιο κάτω από της PETA, καταφέρνει να βρει σπίτι για την πλειονότητα των αδέσποτων που μαζεύει, με προϋπολογισμό κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό της δεύτερης. Αυτό δίνει το έναυσμα να ασκηθεί κριτική στην PETA ότι παρά τον ετήσιο προϋπολογισμό των 32 εκατ. δολαρίων, αυτή επιλέγει όχι να τα επενδύσει στις ζωές χιλιάδων πλασμάτων που η ίδια έχει στα χέρια της, αλλά να τα ξοδέψει σε τεράστιες καμπάνιες ευαισθητοποίησης των Αμερικανών σχετικά με το ότι η κρεατοφαγία, η ένδυση με προϊόντα που συνδέονται με ζώα, καθώς και η χρήση καλλυντικών και φαρμάκων τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα δεν είναι ηθική. Παράδοξο αποκαλούν το γεγονός της συμπεριφοράς έναντι στα ζώα με τέτοιο τρόπο, από μια οργάνωση η οποία ονομάζεται “Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων”.

Όπως επισημαίνεται από τις υπόλοιπες φιλοζωικές οργανώσεις, σίγουρα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η ευθανασία, όταν ζώα έχουν προσβληθεί από ανίατες ασθένειες, και ή υποφέρουν είτε δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, ωστόσο είναι φανερό από τα στοιχεία ότι με 7 υιοθεσίες τον προηγούμενο χρόνο, η PETA δεν μπορεί να φροντίσει τα ζώα που έχει μαζέψει, ενώ σίγουρα δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τόσο απλά την ζωή αθώων πλασμάτων.

Ads

Η υπόθεση της PETA βρίσκεται στο δικαστήριο από το 2007, εξελίξεις της οποίας καλύπτουν τόσο υψηλής κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η New York Post και η Sunday Telegraph, όσο και το ίδιο το κανάλι των Δικαστηρίων.

Ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις δηλώνουν ότι τέτοιες πρακτικές ακολουθούν δυστυχώς και αρκετές φιλοζωικές του τόπου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σκύλων ή κουταβιών με καλαζάρ, όπου είτε δεν είναι εύκολο να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει, είτε είναι ιδιαίτερα πολυέξοδη η θεραπεία και φροντίδα τους.

ΠΗΓΗ: www.adespoto.gr image