Η Ουρουγουάη αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νομιμοποιήσει και ταυτόχρονα θα κρατικοποιήσει την παραγωγή και πώληση μαριχουάνας με την τιμή να έχει οριστεί στο 1 δολάριο των ΗΠΑ ανά γραμμάριο. Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από την κάτω Βουλή, στις αρχές Αυγούστου,  και αναμένεται να εγκριθεί το Νοέμβριο και από τη Γερουσία με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο έλεγχος της μαριχουάνας θα αποφέρει στο κράτος 40 εκατομμύρια δολάρια.

Ads

 
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική και των εγκλημάτων που προκύπτουν από αυτό. Η επιλογή της τιμής, 1 δολάριο το γραμμάριο, έγινε ώστε να μπορέσει η κρατική μαριχουάνα να είναι ανταγωνιστική στην αγορά και να χτυπήσει το παράνομο εμπόριο, στο οποίο η τιμή της ανέρχεται στο 1,4 δολάρια το γραμμάριο.
 
Ο Jose Calzada, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Φαρμάκων, μιλώντας στην El Pais δήλωσε πως η δημιουργία μιας κρατικής βιομηχανίας παραγωγής μαριχουάνας θα προσφέρει ένα ασφαλές προϊόν με καλή ποιότητα και τιμή, το οποίο ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από νόμιμα καταστήματα χωρίς να χρειάζεται να το αναζητά στη παράνομη αγορά.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η κρατική μαριχουάνα αναμένεται να βγει στην αγορά το 2014. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από προϋποθέσεις για την πώληση της μαριχουάνας. Οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο προϊόν, ενώ τίθεται και όριο για την κατανάλωση (40 γραμμάρια το μήνα).
 
Επίσης οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν έως 6 φυτά ο καθένας ή αν επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν μια λέσχη έως 45 μελών όπου θα μπορούν να καλλιεργούν έως και 99 φυτά. Επιπλέον το κράτος θα παρέχει συμβουλές προς τους χρήστες για την κατανάλωση της Μαριχουάνας. «Εκτός από το να την καπνίσεις σε τσιγάρο μπορείς να την εισπνεύσεις ή να τη χρησιμοποιήσεις μέσα σε τρόφιμα όπως σε brownies», δηλώνει ο Calzada.
 
Το Εθνικό Συμβούλιο Φαρμάκων της Ουρουγουάης εκτιμά πως υπάρχουν περίπου 120.000 χρήστες μαριχουάνας στη χώρα που έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 3.3 εκατομμύρια. Ωστόσο καταναλωτικές οργανώσεις αναφέρουν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος με ορισμένες να κάνουν λόγο για 200.000. Οι αρμόδιοι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν περίπου 200 στρέμματα μαριχουάνας για την κάλυψη της ζήτησης. Ως μέρος της πρωτοβουλίας η Ουρουγουάη θα δώσει και άδειες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την κρατικά ελεγχόμενη γη.