Με νέα ευρωπαϊκά ιστορικά ρεκόρ στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα με αυτό των 10ετών ομολόγων να ξεπερνά το 15,3%, των 3ετών το 23,8% και των 2ετών το 24%. Αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με 24% ετήσια απόδοση στην επένδυση του τότε μπορεί να αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογα 2ετούς λήξης και μάλιστα θα το αποκτήσει και περίπου με 25% έκπτωση στην ονομαστική του αξία.

Ads

Αυτό βέβαια, αν εμπιστεύεται ότι η Ελλάδα δε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Για να έχει μία βάσιμη ελπίδα πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, είναι καλό να δει πρώτα τον κ. Παπακωνσταντίνου να επενδύει δικά του χρήματα σε ελληνικά ομόλογα. Σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον θα ήξερε πως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας πιστεύει, πράγματι, αυτό που υποστηρίζει περί μη αναδιάρθρωσης ασχέτως αν δε φαίνεται να το πιστεύει κανείς άλλος, τουλάχιστον όχι από τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων.

Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση
των ελληνικών ομολόγων την Τρίτη να είναι δραματική και το spread μεταξύ του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά να αυξηθεί στις 1207 μονάδες βάσης.

Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η αρνητική αναθεώρηση του ελλείμματος ήταν, σίγουρα, δύο από τις αιτίες της νέας εκτίναξης των επιτοκίων αλλά δεν ήταν οι μόνες.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε και μία ακόμη καταστροφική δημοπρασία ισπανικών ομολόγων η οποία έδειξε πως το κόστος δανεισμού της Ισπανίας βαίνει ταχύτατα αυξανόμενο. Το Μάρτιο η χώρα είχε δανειστεί δανείστηκε για διάστημα τριών μηνών με 0,899% ενώ την Τρίτη χρειαστηκε να πληρώσει 1,371%. Το επιτόκιο των 10ετών της ομολόγων δοκιμάζει ένα εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο αντίστασης κοντά στο 5,5% καθώς αν το διαπεράσει τότε ο επόμενος στόχος θα είναι το ‘επιτόκιο της κρίσης’, δηλαδή το 6,00%.

Πιο κοντά στο 5,00%, όμως,
πλησίασε και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας η οποία εξακολουθεί να παραμένει υποψήφια για μία χρηματοπιστωτική κρίση. Από την άλλη πλευρά τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων βρίσκονται ήδη στη στρατόσφαιρα και είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε σκέψη γρήγορης επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Ads

Στο χρηματιστήριο μετοχών η ημέρα ήταν καλή για τις διεθνείς αγορές με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Μέχρι αργά το βράδυ ο Dow Jones κατέγραφε νέο πολυετές υψηλό απομακρυνόμενος ανοδικά από τις 12.450 μονάδες και πλησιάζοντας τις 12.600.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αστάθεια με το ΓΔ να κλείνει με μέτριες απώλειες της τάξης του 0,40% στις 1425,57 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις λίγη ώρα πριν το τέλος της ημέρας και ενώ είχε καταφέρει να βρεθεί πάνω από το μηδέν.

Τέλος, σε μία ακόμη αρνητική είδηση για την Ελλάδα το ρολόι ανεργίας του xrimanews.gr υπολόγισε την Τρίτη σε 850.000 τους ανέργους στην Ελλάδα ενώ το ρολόι χρέους έχει εκτιμήσει πως το κρατικό χρέος άγγιξε τα 350 δις ευρώ. Όσον αφορά στην ανεργία, πιο ανησυχητικό και από την τελευταία εκτίμηση είναι πως ο ρυθμός αύξησης της παραμένει εξαιρετικά υψηλός, γεγονός που σημαίνει πως αν αυτό δεν αλλάξει πριν το κλείσιμο του 2011 ο αριθμός των ανέργων μπορεί να φτάσει το 1 εκ.

Από την ΕΚΤΑ/GSTA