Κατά 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο είναι τα ποσοστά συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Ναίιτσι. Η διαχειρίστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως πρόκειται να παροπλιστούν οι τέσσερις αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ads

Στο θαλασσινό νερό στην περιοχή που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1 ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους και δεν υπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο νερό. «Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημι-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής», υποστήριξε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η Tepco ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της εταιρείας.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της G20 και της G8 σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τόκιο την Πέμπτη και να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά την καταστροφή. Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Κλείνουν οι τέσσερις αντιδραστήρες

Πρόκειται να παροπλιστούν οι τέσσερις αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

Ειδικότερα, η επιχείρηση προχώρησε στην ανακοίνωση μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1-4 του σταθμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Tepco θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.

Παράλληλα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου, που εποπτεύει την πυρηνική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει τους κανόνες ασφαλείας στους πυρηνικούς της σταθμούς, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι αυτοί που ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκείς. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Επικοινωνία Ομπάμα – Καν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. «Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «απρόβλεπτη» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε ύψιστη ετοιμότητα» για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Μέτρα για τα πλοία από την Ιαπωνία λαμβάνει η Γερμανία

Στο μεταξύ, το λιμάνι του Αμβούργου προετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μόλυνσης με ραδιενέργεια εμπορικών πλοίων που έρχονται από την Ιαπωνία και την Ασία. Το λιμάνι του Αμβούργου που είναι και το μεγαλύτερο της Γερμανίας «έχει το πλεονέκτημα ότι τα πλοία κατά κανόνα ελλιμενίζονται πρώτα σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών στην Financial Times Deutschland.

Προηγείται ως σταθμός το λιμάνι του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ολλανδικές αρχές ζητούν κατάλογο με τους δέκα τελευταίους σταθμούς που έκαναν πλοία προερχόμενα από την Ασία. Ζητούν επίσης από τους πλοιάρχους να εγγυηθούν γραπτώς ότι τα πλοία δεν ήρθαν σε επαφή με ακτινοβολία, ενώ στη συνέχεια ειδική ομάδα πραγματοποιεί έλεγχο για ραδιενέργεια στα πλοία. Αρμόδιοι για τον έλεγχο των πλοίων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ευρωπαϊκά λιμάνια να μην επιτρέψουν τον ελλιμενισμό πλοίων προερχόμενων από την Ιαπωνία.

Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της Tepco

Νοσηλεύεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco), Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης καθώς παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο 66χρονος Μασατάκα Σιμίζου ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Ο κ. Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του, ενώ έχει γίνει στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης. Ο κ. Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου. Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι (αρ. 1) που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.