Σε παρεκκλήσι στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας, όπου και θα τελεστεί την Παρασκευή η κηδεία του, εκτίθεται το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Προηγήθηκε ένα ταξίδι τουλάχιστον επτά ωρών μέσα στους δρόμους του Καράκας με χιλιάδες πολίτες να ακολουθούν το φέρετρο. Στο μεταξύ, τις τελευταίες στιγμές του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αποκάλυψε ένας από τους στρατηγούς της προεδρικής φρουράς, που βρέθηκε κοντά του, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή την Τρίτη, νικημένος από τον καρκίνο.

Ads

 
Τα τελευταία λόγια του Τσάβες
 
Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο στρατηγός Χοσέ Ορνέλα υποστήριξε ότι ο Τσάβες πέθανε από οξύ καρδιακό επεισόδιο και στις τελευταίες του στιγμές έλεγε ότι ήθελε να ζήσει.
 
«Δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά ψιθύρισε με τα χείλη του: «Δεν θέλω να πεθάνω. Σας παρακαλώ, μην με αφήσετε να πεθάνω», περιέγραψε ο στρατηγός, σύμφωνα με το ΑΡ.
 
«Ήθελε να ζήσει, επειδή αγαπούσε τη χώρα του, θυσιάστηκε για τη χώρα του», πρόσθεσε ο στρατηγός.
 
Ο Ορνέλα μίλησε στο AP έξω από τη στρατιωτική ακαδημία, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες. Ο στρατηγός δήλωσε ότι ο καρκίνος του προέδρου ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν επήλθε ο θάνατός του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες του Τσάβες.
 

Διαβάστε στο tvxs.gr: Θρήνος στη Βενεζουέλα με το βλέμμα στη μετα-Τσάβες εποχή

 
Το «τελευταίο ταξίδι» στο Καράκας
 
Φόρο τιμής στον Τσάβες απέτισαν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Ουρουγουάης, Έβο Μοράλες και Χοσέ Μουχίκα, αντίστοιχα.
 
Προηγήθηκε ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκας με τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και χιλιάδες υποστηρικτές του να βαδίζουν με το φέρετρο του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας, εν μέσω ενός πρωτόγνωρου συγκινησιακού ξεσπάσματος για τη λατινοαμερικανική χώρα.

Ads

image

image
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια των λεωφόρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών.


 
Το φέρετρο ήταν καλυμμένο στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας. Πολλοί εκ των οπαδών του Τσάβες έκλαιγαν γοερά ενόσω το φέρετρο με τη σορό του 58χρονου ηγέτη μεταφερόταν από ειδικό απόσπασμα στρατιωτών με κόκκινους μπερέδες στους δρόμους του Καράκας, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια τα οποία είχε ερμηνεύσει κατά καιρούς ο θανών πρόεδρος.

image
 
Υπό το χειροκρότημα του πλήθους και συνθήματα όπως «Ζήτω ο Τσάβες», οι στρατιώτες τοποθέτησαν το φέρετρο το οποίο μετέφεραν εργάτες στους ώμους έως την είσοδο του παρεκκλησίου.

image

image
 
Το παρεκκλήσι χτίστηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία εκεί όπου γεννήθηκε η πολιτική αποστολή του Ούγκο Τσάβες, πρώην αξιωματικού και ηγέτη της αριστεράς που διατέλεσε επικεφαλής της Βενεζουέλας για 14 χρόνια.
 
Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή παρουσία πολλών αρχηγών ξένων κρατών.

image

image

Στην χώρα έχει κηρυχθεί από χθες επταήμερο πένθος, ενώ τριήμερο πένθος έχει από την ίδια μέρα και η Κούβα.