«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το συμφέρον των μαθητών, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους», διαμήνυσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να δρομολογεί από τη Δευτέρα την εκτύπωση των φύλλων πορείας των εκπαιδευτικών. Νωρίτερα την Παρασκευή, το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε ταχθεί μετά από συνεδρίαση υπέρ της διεξαγωγής 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, και πενθήμερης απεργίας από τις 20 του μηνός. Η σχετική πρόταση επικράτησε με 8 ψήφους υπέρ -συν ενός απόντος-, και δύο κατά (των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ). 

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Παπαχρήστου, η Ομοσπονδία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο. Η εισήγηση της ΟΛΜΕ θα υποβληθεί προς τις ΕΛΜΕ, οι γενικές συνελεύσεις των οποίων θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση της Ομοσπονδίας με την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα πρέπει να υπάρχει ποσοστό συμμετοχής 30% τουλάχιστον. Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα λάβουν την τελική απόφαση στις 15 Μαΐου.

Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε το υπουργείο Παιδείας με τη συμπεριφορά του, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως την απόφαση στηρίζουν όλες οι δυνάμεις, εκτός του ΠΑΜΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων. Αυτό θα είναι κατήφορος και θα είναι έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρόσθεσε.
 
Όπως επισήμανε, εμείς σε τέτοια περίπτωση μπορεί να γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά και να κοιτάξουμε τους απολυμένους συναδέλφους μας στα μάτια.
 
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα αιτήματα του κλάδου, ζήτησε την απόσυρση του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και υποστήριξε πως με την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου 10.000 συμβασιούχοι αναπληρωτές καθηγητές στέλνονται στο Ταμείο Ανεργίας και 4.000 με 5.000 μόνιμοι θα πάνε να καλύψουν τις θέσεις τους στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
 
Μετά την απόφαση των συνδικαλιστών για απεργία, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε πως «το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς».
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων», τόνισε ακόμη ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σημειώνεται πως χθες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το «χαρτί» της πολιτικής επιστράτευσης παραμένει σταθερά στο τραπέζι στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν απεργία.

Ads

Αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Όπως σημειώνει οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους.
 
Μάλιστα τονίζει ότι πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία.
«Εξάλλου, η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε την απόφαση της ΟΛΜΕ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε την ανάκλησή της. «Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν». 

Κάλεσμα στην ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση απηύθυνε η ΔΗΜΑΡ μετά την ανακοίνωση της πρότασης για απεργίες στις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για «μία επιλογή που πλήττει κατάφωρα τους μαθητές και τις οικογένειές τους». «Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
«Αυτές τις κρίσιμες ώρες καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», συνεχίζει η Δημοκρατική Αριστερά. Καλεί τέλος και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Στηρίζει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν γίνει γνωστή η απόφαση της ΟΛΜΕ εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι αυτή που «εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια».
 
Όπως αναφέρει, «σε ένα ακόμα ρεσιτάλ εκβιασμού και υποκρισίας, η κυβέρνηση κρατά σε ομηρεία την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, με στόχο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, «όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αλλά «αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». 

Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. «Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρεία των μαθητών και δεν διστάζουν (όπως ο κ. Κουράκης στο ραδιόφωνο real fm) να εκστομίσουν φράσεις όπως “για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής”», συμπληρώνεται.
 
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα αποτελεί το “ΟΧΙ σε όλα” και το μικροκομματικό συμφέρον στην πλάτη της κοινωνίας, ενώ για μας προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί συνολικά η εκπαίδευση. Όπως σημείωσε, «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική – λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης. Αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζει η αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ».
 
Τόνισε ακόμη πως σε κάθε περίπτωση βρίσκεται «απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού» και διαμηνύει πως «θα αντιπαλέψει το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη” που είναι σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή».

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου με ΟΙΕΛΕ
 
Στο μεταξύ, σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (ΟΙΕΛΕ), οι οποίοι τελικά φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσουν σε απεργίες τους συναδέλφους τους των δημόσιων σχολείων. Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ότι η αύξηση κατά δύο ώρες στο ωράριο εργασίας δεν θα ισχύσει γι’ αυτούς.