Αποχώρησαν από τη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Προηγήθηκε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που επανακατατέθηκε για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, την οποία δε δέχτηκε ο αναπληρωτής υπ. ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπ. περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, απουσίαζε από τη συζήτηση. Υπογραμμίζεται ότι δεν έχει υπογράψει την ΠΝΠ και με την απουσία του απέφυγε είναι εκείνος που θα απορρίψει την τροπολογία. 

Ads

 
Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτη, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δεκτή την τροπολογία, επικαλούμενος το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος – σύμφωνα με το οποίο εάν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση δεν τίθενται καν σε συζήτηση τροπολογία – πυροδότησε κύμα αντιδράσεων εκ μέρους των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, που αφού κατήγγειλαν την κυβέρνηση για υπεκφυγές έφυγαν από την αίθουσα.

Για εμπαιγμό έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι, καθώς δε συνεπάγεται καμιά δαπάνη από την ψήφιση της τροπολογίας. Ο κρατικός προϋπολογισμός τόνισε, έχει ψηφιστεί και θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως υπεκφεύγει με την ανοχή ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ και την προκάλεσε αν θεωρεί πως έχει την πλειοψηφία, να κάνει ονομαστική ψηφοφορία. «Εφόσον το αποφεύγει, σε αυτό το θέατρο σκιών δε μπορούμε να καθίσουμε», τόνισε ο Θ. Παφίλης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από την ολομέλεια της βουλής. Κάλεσε παράλληλα το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το τι είναι αστικό κοινοβούλιο και αστική κυβέρνηση.

Ο Θ. Παφίλης, στην αρχή της συζήτησης, υπογράμμισε το γεγονός πως η απαράδεκτη ΠΝΠ της οποίας την κατάργηση απαιτεί το ΚΚΕ, αφορά πάρα πολλούς δημόσιους οργανισμούς και όχι μόνο την ΕΡΤ και δίνει τη δυνατότητα να απολυθούν μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες εργαζόμενοι. Κατήγγειλε μάλιστα, πως ήδη οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βρίσκονται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ads

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να κληθεί στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Λιβιεράτος που είναι εκ των υπουργών που δεν υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο κ. Παπαδημούλης αποκάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κωλοτούμπες με αποτέλεσμα να ζητήσει εκνευρισμένη τον λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
 
«Ο κ. Παπαδημούλης είπε ψέματα» υποστήριξε η κ. Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «είπα χθες να σταματήσουμε διαρροές και τερτίπια, να αφήσουμε πίσω τις σκοπιμότητες και να αποφεύγουμε ακραίους χαρακτηρισμούς. Είπε για κωλοτούμπες αναφερόμενος σε μας. Βλέπω πανικό από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μήπως φοβούνται ότι θα επέλθει ουσιαστική συμφωνία των αρχηγών, μήπως φύγει αυτό το μαύρο, αυτό φοβούνται;»
 
«Δεν συνηθίζω να λέω ψέματα και γι’ αυτό όσα λέω ενοχλούν» απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μην κρύβεστε πίσω από την απόφαση του ΣτΕ γιατί αν η Βουλή αποφασίσει να καταργήσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει η απόφαση της Βουλής. Το μαύρο είναι ντροπή για Δημοκρατία».
 
Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι καμία τροπολογία δεν γίνεται δεκτή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και να δοθεί μισθός σε πολλά πρόσωπα. Άρα θα προκύψει δημοσιονομική επιβάρυνση.
 
Οι φράσεις αυτές εξόργισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ και ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Σχετικές τροπολογίες για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είχαν καταθέσει το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το  ΚΚΕ είχε καταθέσει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αλλά δεν συζητήθηκε, διότι ο Ανδρέας Λυκουρέτζος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η ίδια τροπολογία είχε απορριφθεί και την περασμένη Παρασκευή, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη.