Έκκληση για ηρεμία απήυθυνε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά τα χθεσινοβραδυνά αιματηρά επεισόδια στο Κάιρο μεταξύ μεταξύ χριστιανών κοπτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Ads

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κοπτών. Οι χριστιανοί κατηγορούν τους μουσουλμάνους για την μερική κατεδάφιση της εκκλησίας τους στην επαρχία Aswan την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της χώρας πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

Ads

«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Σαράφ σε διάγγελμά του υπογράμμισε ότι «αντί να προχωρούμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους με δημοκρατικές αρχές, πάμε πίσω στην αναζήτηση ασφάλειας και σταθερότητας, ανησυχούμε για κρυμμένα χέρια, εγχώρια και ξένα, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την βούληση των Αιγυπτίων να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία».

«Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνωμοσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα», πρόσθεσε στο διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Κυβερνητικό ανακοινωθέν εξ άλλου ανέφερε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης».

Τα βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αιγύπτου μετέδωσαν εικόνες με διαδηλωτές να πετούν μολότοφ σε ένα σκηνικό πυροβολισμών, πυκνών καπνών και φλεγόμενων οχημάτων.

Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν στους στρατιώτες πέτρες και μπουκάλια, ενώ ορισμένες μαρτυρίες ανέφεραν ότι άρπαξαν τα όπλα στρατιωτών και τα έστρεψαν εναντίον τους. Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ και την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα.

Οι κόπτες ανέφεραν ότι η διαδήλωσή τους ξεκίνησε ειρηνικά, όμως δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους με πολιτικά ενόσω φώναζαν συνθήματα κατά του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, που κρατά τα ηνία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν βαριά σκιά στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.