Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις και στην Ιταλία, η οποία – μαζί με την Ελλάδα – έχει την «τιμητική» της στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Κάννες. Δυο βουλευτές αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψουν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Ιταλού πρωθυπουργού, ενώ νωρίτερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επισήμανε πως θα συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη.
Ads
Σχέδιο απόφασης της G20 της που κυκλοφόρησε σήμερα αναφέρει πως οι ηγέτες των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πρόκειται να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού που θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία.
Η Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, καθώς οι χρηματαγορές απαιτούν όλο και υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογά της.
Νωρίτερα, η G20 κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα την δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη που συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σύμφωνα με συνεργάτες του δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης, πρόκειται να συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση των μέτρων.
Εγκαταλείπουν τον Μπερλουσκόνι δύο βουλευτές
Την ίδια ώρα, δυο βουλευτές αποφάσισαν σήμερα το απόγευμα να εγκαταλείψουν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Ιταλού πρωθυπουργού. Πρόκειται για τους Αλέσιο Μποντσιάνι και Ίντα Ντ’ Ιπόλιτο Βιτάλε, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc.
Στο μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Πίπο Τζάνι, έκανε γνωστό ότι «αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και αναδιατυπώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής με την οποία –από τις σελίδες της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα- έξι κεντροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν σήμερα από τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό τη σύσταση νέας κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλο και περισσότεροι παρατηρητές, διερωτώνται, αν τελικά, ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να εξασφαλίσει, στην βουλή, την αναγκαία πλειοψηφία 316 ψήφων για την έγκριση του πακέτου περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων. Στους σκεπτικιστές συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (επικεφαλής και του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία) που δηλώνει ότι «η κυβέρνηση έχει εμφανώς εξασθενίσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί πλέον να τραβήξει μπροστά».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >