Τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν σήμερα κτίριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό, σύμφωνα με κατοίκους της πρωτεύουσας της Συρίας, στην πρώτη επίθεση αντικαθεστωτικών που αναφέρεται από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από οκτώ μήνες.

Ads

“Η αστυνομία απέκλεισε το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η πτέρυγα του Μπάαθ στη Δαμασκό. Όμως, είδα καπνό να βγαίνει από το κτίριο και πυροσβεστικά οχήματα γύρω από αυτό”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από την αυγή και το κτίριο ήταν, ως επί το πλείστον, άδειο. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση αποσκοπούσε στο να δοθεί ένα μήνυμα στο καθεστώς”, προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ βλέπει “ρήγματα” στις δομές της εξουσίας στη Συρία εν μέσω των διαρκώς πιο βίαιων αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και “ενδείξεις” ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να μην μείνει στην εξουσία για πολύ ακόμα, όπως δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Ads

Πάνω από 3.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που σημειώνονται στη Συρία από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές στη Δαμασκό, περίπου 1.100 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από τη δράση “ενόπλων συμμοριών” που διαθέτουν “στήριξη από το εξωτερικό”.

Ο Μπαράκ είπε ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας, των ενόπλων δυνάμεων και οι δημόσιοι λειτουργοί αρχίζουν να επανεξετάζουν το μέλλον του καθεστώτος, που έφθασε σε ένα “σημείο χωρίς επιστροφή”, όπως εκτίμησε.

“Πιστεύω ότι βλέπουμε για πρώτη φορά ορισμένες ρωγμές στην υποστήριξη που απολαμβάνει στη δική του αρένα”, είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας στο φόρουμ του Χάλιφαξ για την Ασφάλεια στον Καναδά.

Ο Μπαράκ χαρακτήρισε σημαντικό το ότι ο μονάρχης Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας κάλεσε τον Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία και ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας.

“Αυτό είναι ένα πραγματικό μήνυμα ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται. . . προς το τέλος του καθεστώτος αυτού”, υπογράμμισε.

Η Συρία τυπικά παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ, που είχε καταλάβει τα υψώματα του Γκολάν το 1967.

Ο Μπαράκ είπε ότι η οικογένεια Άσαντ κυβερνά στη Συρία επί σαράντα χρόνια “σαν μεσαιωνικό φέουδο στην Ιταλία, κάπου εκεί στα βουνά. Με σιδηρά γροθιά”. Ερωτηθείς για την πιθανή πτώση του Άσαντ και ποια επίπτωση θα έχει αυτή στη Χεζμπολάχ, ο Μπαράκ είπε ότι “θα προκαλέσει ζημιά στους άξονες των εξτρεμιστών και θα τους καταστήσει πιο αδύναμους. Θα εξασθενίσει τη Χεζμπολάχ, θα εξασθενίσει τη Χαμάς. Από αυτήν την άποψη είναι καλή εξέλιξη, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά πιστεύω για τη Μέση Ανατολή ως σύνολο”.