Τη ριζική ανατροπή του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή (Flat Tax Rate) 15% στις επιχειρήσεις και στον ΦΠΑ, προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), όπως αναφέρει σε σχετική σημερινή του ανακοίνωση. Όπως εξηγεί ωστόσο ο ΣΕΒΕ, για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση ότι τουλάχιστον για μία πενταετία οι συντελεστές θα παραμείνουν ως έχουν.

Ads

Κατά το ΣΕΒΕ, το σύστημα αυτό αναμένεται να συμβάλλει στη δραστική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις κράτους-επιχειρηματιών και κράτους-επενδυτών, καθώς και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Επιπλέον, προσθέτει ότι το ύψος του συντελεστή 15%, αναμένεται από μόνο του να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τακτικές φοροδιαφυγής, αλλά και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 15% για ένα μεγάλο πλήθος αγαθών.

Ενδεικτική περίπτωση επιτυχίας του συστήματος αυτού αποτελεί η Σλοβακία, η οποία το 2004 πραγματοποίησε ένα δημοσιονομικό άλμα, εισάγοντας ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) 19% επί της φορολόγησης φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και προϊόντων. Σήμερα, όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, η Σλοβακία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδο ΕΕ-27 μετά τη Σουηδία, καθώς το 2010 η μεταβολή του ΑΕΠ ανήλθε σε 4%, ενώ για το 2011 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,1% και το 2012 κατά 4,3%. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Ρουμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Ads