Για τα σφάλματα και τις παραλείψεις των εγχώριων υπηρεσιών πληροφοριών που επέτρεψαν σε μια συμμορία νεοναζί να δολοφονεί ατιμώρητη για μια περίοδο επτά ετών επέκριναν τη Γερμανίδα καγκελάριο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Πριν υπογραφεί μια κοινή διακήρυξη στην οποία κατέληξαν από κοινού τα έξι κόμματα της γερμανικής βουλής ο πρόεδρός της, Νόρμπερτ Λάμερτ, ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα του κράτους, ενώ οι βουλευτές στάθηκαν όρθιοι με τα κεφάλια σκυμμένα.

Η δράση της ομάδας των νεοναζί άρχισε να έρχεται στην δημοσιότητα την 4η Νοεμβρίου, όταν δύο από τα τρία κεντρικότερα μέλη της σκοτώθηκαν, κατά τα φαινόμενα αυτοκτονώντας. Η συμμορία φέρεται να φόνευσε οκτώ τούρκους καταστηματάρχες, έναν έλληνα και μια αστυνομικίνα από το 2000 ενώ τοποθέτησε βόμβες που προκάλεσαν πολλούς τραυματισμούς.

«Στο όνομα όλης της Μπούντεσταγκ, εκφράζουμε ντροπή που οι αρχές ασφαλείας των κρατιδίων και της ομοσπονδίας ούτε διαλεύκαναν ούτε απέτρεψαν εγκλήματα που σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν σε μια περίοδο ετών», ανέφερε ο Λάμερτ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ.

Ads

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καταδίκασε την πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών να πληρώνουν ηγετικά στελέχη των νεοναζί για να αντλούν στοιχεία για την δράση των οργανώσεών τους.

«Αυτοί που υποτίθεται πολεμούσαμε έπαιρναν πακτωλούς χρημάτων», είπε ο Σταϊνμάιερ. «Αυτό είναι σκάνδαλο», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβάθμιζε την νεοναζιστική απειλή ώσπου αποκαλύφθηκε η δράση αυτής της ομάδας.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων στη Βουλή Ρενάτε Κίναστ είπε ότι οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν πλέον «κρίση νομιμοποίησης», προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες επικεντρώθηκαν στον ακροαριστερό εξτρεμισμό και κατόπιν στους ισλαμιστές και εθελοτυφλούσαν πάγια έναντι της νεοναζιστικής απειλής.

Επικριτές της κυβέρνησης επισήμαναν ότι η αστυνομία θα ήταν πιο ενεργητική εάν είχαν δολοφονηθεί 10 Γερμανοί.