Τις 24 ημέρες απεργίας συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς, ζητώντας παράλληλα την επαναπρόσληψη των 34 απολυμένων συναδέλφων τους. Σύμφωνα με τα Νέα, έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς, ψηφίσματα και αποφάσεις συμπαράστασης βγαίνουν συνεχώς από συνδικάτα, σωματεία, σχολεία και φοιτητικούς συλλόγους, ενώ συγκεντρώνονται χρήματα και τρόφιμα για την ενίσχυση των απεργών και των οικογενειών τους.

Ads

«Είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που, με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας, επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ, άλλων οι απεργοί ζητούν να γυρίσουν στη δουλειά 34 απολυμένοι εργάτες, σημειώνοντας στην απόφαση της συνέλευσής τους, ότι «η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας λειτουργεί σαν λαγός των βιομηχάνων».

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε για το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. «Εδώ και περίπου ένα μήνα οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας διεξάγουν έναν περήφανο και ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών, κόντρα στους ωμούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας» σημειώνει μεταξύ άλλων. «Οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές» προσθέτει και καταγγέλλει ότι «οι περισσότεροι εργαζόμενοι για το 2011 δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής άδειας πράγμα που καθρεφτίζει την άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης». 

Την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους απεργούς εξέφρασε ο Δ. Στρατούλης, καταγγέλλοντας στη στάση της επιχείρησης που «παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ κερδοφορίας, πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις για να εκβιάσει την συμφωνία του σωματείου σε εκ περιτροπής εργασία και σε μείωση των μισθών 35 – 40%».

Ads

Ανακοίνωση εξέδωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Αλ. Αλαβάνος, στην οποία σημειώνεται ότι «η απεργία αυτή, στις σημερινές συνθήκες έχει ξεχωριστή σημασία για όλους τους εργαζόμενους, για όλο τον λαό».