«Μερκοζί» αποκαλούν οι ευρωβουλευτές τις γερμανογαλλικές κοινές εμφανίσεις, που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό και αύριο θα επαναληφθούν στο Παρίσι, προκειμένου να εξευρεθεί κοινή γραμμή Γερμανίας και Γαλλίας για την υπεράσπιση του ευρώ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο «στο παρασκήνιο μαίνεται μια αδυσώπητη μάχη για τη μελλοντική στρατηγική διάσωσης. Αν το Παρίσι και το Βερολίνο δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, η επόμενη σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να αποτύχει» αναφέρει άρθρο των Christian Reiermann, Michael Sauga και Christoph Schult στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «Der Spiegel», με τίτλο «Κεφάλι και πόδι»

Ads

Το μήνυμα Βερολίνου-Παρισιού προς τα έξω μπορεί να είναι σύμπνοια αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ενώ δημοσίως Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίζονται να συμφωνούν για την ευρωπαϊκή και δημοσιονομική πολιτική, στο παρασκήνιο μάχονται για τα βασικά σημεία της μελλοντικής στρατηγικής προς αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης: τη διαμόρφωση του ΕΜΣ, τον ρόλο της ΕΚΤ και την εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες.

Πίσω από όλα αυτά βέβαια κρύβεται ο φόβος για ενδεχόμενη επικυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Έτσι, η Μέρκελ θέλει να αλλάξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, για να μπορέσει να εφαρμόσει τους νέους κοινούς κανόνες δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής ενώ αντίθετα, ο Σαρκοζί θέλει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Ads

«Οι απόψεις Μέρκελ και Σαρκοζί ουδόλως συμπίπτουν μέχρι τώρα», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ.Κ. Γιούνκερ και επιβεβαιώνει ο Μ. Σουλτς, ο πρόεδρος των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών: «Μέρκελ και Σαρκοζί απλώς υποκρίνονται στον κόσμο ότι έχουν αρμονικές σχέσεις».

Για τον ρόλο της ΕΚΤ
Μεγάλη είναι η διχογνωμία μεταξύ Γερμανών και Γάλλων και για τον ρόλο της ΕΚΤ στην ευρω-διάσωση. Ο Σαρκοζί από καιρό ζητεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Φραγκφούρτης, είτε με μαζικότερη επαναγορά κρατικών ομολόγων είτε με χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ώστε να μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ.

Από την πλευρά της η Μέρκελ, μέχρι τώρα διαφωνούσε και πρόσφατα στο Στρασβούργο ανάγκασε τον Σαρκοζί να δηλώσει ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Αλλά οι Γάλλοι επανέρχονται τώρα στο αίτημά τους για άδεια λειτουργίας του EFSF ως τράπεζας και αν το αίτημά τους απορριφθεί εκ νέου, θα προσπαθήσουν να πετύχουν τη διαμόρφωση του ΕΜΣ κατά το πρότυπο του ΔΝΤ, που θα χρηματοδοτείται από δάνεια και χρηματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών. Έτσι, το Ταμείο θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη δυνατότητα τύπωσης χρήματος από την ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα ο Σαρκοζί, το νέο ευρωπαϊκό ταμείο θα πρέπει να εξελιχθεί σε όργανο «της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και σε «προπύργιο καταπολέμησης της κερδοσκοπίας».
Έντονη είναι η αντίδραση του Βερολίνου, που επαναλαμβάνει ότι είναι καθαρά θέμα της ηγεσίας της ΕΚΤ να αποφασίσει αν και με ποιον τρόπο θα παρέμβει στην ευρω-διάσωση.
 
Για τις χρεοκοπίες κρατών
Εξίσου σημαντική είναι η γαλλογερμανική διαφωνία και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται μελλοντικά σε περιπτώσεις χρεοκοπίας κρατών.

Το Παρίσι δεν θέλει να αποδεχτεί την εμπλοκή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σε μελλοντικές δυσκολίες αποπληρωμής δημοσιών χρεών, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι δεν μπορεί να πληρώνει πάντα τον λογαριασμό ο φορολογούμενος, όταν μάλιστα οι επενδυτές συνειδητά έχουν δανείσει σπάταλες κυβερνήσεις.

Η Γαλλία αντιτείνει ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ευθύνεται για τις πρόσφατες αναταράξεις στις χρηματαγορές και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων. Άλλωστε – λένε – σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί «κατ’ εξαίρεση και μοναδική στο είδος της λύση».

Εκτός της Γαλλίας, και αρκετά άλλα κράτη δηλώνουν στο μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες, την αντίθεσή τους στις απόψεις του Βερολίνου για την εμπλοκή των ιδιωτών σε ελεγχόμενες χρεοκοπίες.

Για τη χορήγηση δανείων
Τέλος, η Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν για το πώς θα λαμβάνει αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων η ηγεσία του ΕΜΣ:

Το Βερολίνο επιμένει να λαμβάνονται οι αποφάσεις με ομοφωνία, ενώ οι Γάλλοι είναι υπέρ των αποφάσεων κατά πλειοψηφία, για να μπορεί να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης.
Οι διχογνωμίες μεταξύ Γερμανών και Γάλλων είναι εκρηκτικά επικίνδυνες.

Μέχρι τώρα, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αποδεικνύονται αιχμάλωτοι των πολιτικών παραδόσεων των χωρών τους: Οι Γάλλοι δεν μπορούν να δεχτούν την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ενώ οι Γερμανοί νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της κοινής εσωτερικής αγοράς, χωρίς να αναλάβουν οικονομική ευθύνη.

Στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σαρκοζί είπε στην καγκελάριο: «Άνγκελα, εμείς οι δύο στην Ευρώπη είμαστε το κεφάλι και τα πόδια». Όχι, αντέτεινε η Μέρκελ, «εσύ είσαι το κεφάλι και τα πόδια – αλλά εγώ η τράπεζα».