Τη θέση ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δύναται να δρομολογήσει νέα δεδομένα αναφορικά με την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, εξέφρασε ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ads

 

«Το ΔΔΧ αποφάνθηκε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας στην επικοινωνία μας με τους διεθνείς οργανισμούς και σε διμερές επίπεδο, ότι οι συνομιλίες για την υπέρβαση των διαφορών δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της Μακεδονίας στους διεθνούς οργανισμούς και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παρεμποδιστήκαμε αδικαιολόγητα από την Ελλάδα, η οποία προέβη σε παράνομες κινήσεις και δεν δεχθήκαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρότι είχαμε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για ένταξη» επεσήμανε  ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Με άλλα λόγια» υποστήριξε «αυτό σημαίνει πως τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων ενεργειών και κινήσεων μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας». Ανέφερε επιπλέον, ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να βοηθήσουν ειλικρινά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  «Εάν μπορούμε να συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα δεν βλέπω για ποιο λόγο θα ήταν πρόβλημα η πολιτική συνεργασία» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα υπάρχουν μόνο στο κεφάλι των ανεύθυνων».

Ads