Ο συριακός τηλεοπτικός σταθμός Addounia μετέδωσε σήμερα ότι η ομάδα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε στον δημοσιογράφο του στην Χομς ότι οι παρατηρητές είδαν ένοπλους στην πόλη. Παράλληλα, η ημι-επίσημη ιστοσελίδα Syria-News, επικαλούμενη τον επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών, ανέφερε πως οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα της πόλης Χομς είναι κακή, αλλά η αντιπροσωπεία δεν διαπίστωσε κάτι το ανησυχητικό.

Ads

 
Δεδομένης της σύντομης και περιορισμένης επίσκεψης των παρατηρητών χθες, Τρίτη, στη Χομς, τα σχόλια του επικεφαλής της αποστολής, Σουδανού στρατηγού Μοχάμεντ Άχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι, ενδέχεται να εντείνουν την ανησυχία των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ότι η αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μανδύας ευπρεπισμού» από την Δαμασκό με την έκδοση ανακοινώσεων που θα εξωραΐζουν την θητεία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμά το Reuters.
 
Η επιλογή και μόνο του Σουδανού στρατηγού να τεθεί επικεφαλής της αποστολής έχει προκαλέσει ανησυχία στους ακτιβιστές που υποστηρίζουν ότι η περιφρόνηση που επιδεικνύει το Σουδάν προς το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου δείχνει ότι οι παρατηρητές μάλλον δεν θα προτείνουν την λήψη σκληρών μέτρων κατά του Άσαντ.
 
Όπως επισημαίνει το Reuters, ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η παρουσία του Ντάμπι θα ενισχύσει με στρατιωτική και διπλωματική τεχνογνωσία αυτή την άνευ προηγουμένου παρέμβαση σε εσωτερική κρίση κράτους μέλους.
 
Ωστόσο ακτιβιστές διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, επικριτικοί απέναντι στο Χαρτούμ, εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανο ένας Σουδανός στρατηγός που εμπλέκεται στην αιματοχυσία στο Νταρφούρ να προτείνει ισχυρή εξωτερική παρέμβαση -πολύ περισσότερο την παραπομπή σε διεθνές δικαστήριο- ως απάντηση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια άλλη χώρα του αραβικού κόσμου.
 
Στις πόλεις Χάμα, Ιντλίμπ και Ντεράα αύριο οι παρατηρητές
 
Στο μεταξύ, οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται στη Συρία θα επισκεφθούν τα προπύργια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Χάμα, στα κεντρικά και Ιντλίμπ, στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, αύριο Πέμπτη, δήλωσε τηλεφωνικώς σήμερα στο Reuters ο Μοχάμεντ Άχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι. Οι παρατηρητές θα επισκεφθούν επίσης και την Ντεράα, επίκεντρο της εννιάμηνης εξέγερσης κατά του Άσαντ.