Με αναφορές στην οικονομική κρίση εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του στο καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε, επεσήμανε πως κοινός στόχος Πολιτείας και Εκκλησίας είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης. Επιπλέον, το συσχετισμό ανάμεσα στην αναστήλωση των εικόνων και την αναστήλωση του έθνους έκαναν οι πολιτικοί στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. 

Ads

Στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι δημιουργικές αν και οι ρόλοι μας -όπως είπε- είναι διακριτοί. Η επιδίωξη είναι κοινή: Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας, η προστασία όσων υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης, υπογράμμισε. Ο Κ.Παπούλιας επισήμανε ότι το κοινωνικό έργο της αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. 

Έχει μεγάλη σημασία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η δοκιμασία. Να περάσουμε απέναντι χωρίς να μείνει κανένας πίσω, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε. 

Ads

Η πατρίδα μας, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο πληρώνοντας βαρύ τίμημα για λάθη δεκαετιών δικά μας και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η «εικονομαχία» σήμερα γκρέμισε την πιο ιερή εικόνα του Θεού που είναι του ανθρώπου. Πολλές τέτοιες εικόνες βλέπουμε γκρεμισμένες και ζητούν αναστήλωση σήμερα. Πρέπει να αγωνιστούμε για να εορτάσουμε την αναστήλωση άλλους είδους, της πεσμένης εικόνας του ανθρώπου. Χρειάζεται να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για να αποφασίσουμε ότι αυτή η μοίρα της καταστροφής δεν μας ανήκει. Μια τέτοια όμως απόφαση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται δουλειά, γιατί χρειάζεται να σηκώσουμε στην πλάτη μας την ευθύνη. Δημοκρατία χωρίς ευθύνη δεν νοείται όπως και δίχως πατριωτισμό, τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε με την έκκληση «ελάτε να θυμηθούμε τον στρατηγό Μακρυγιάννη» και έκλεισε χαρακτηριστικά την ομιλία του λέγοντας ότι αυτή η πατρίδα δεν είναι δική μου, δεν είναι δική σου, είναι όλων μας.

Νωρίτερα, τελέστηκε η λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της υπουργού Παιδείας, του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κ.Τασούλα και άλλων. 

«Είναι μεγάλη ημέρα. Η αναστήλωση των εικόνων έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Παραπέμπει ευθέως στην ανάγκη αναστήλωσης του έθνους και της αυτοπεποίθησής μας των αρχών και των αξιών αλλά και της προοπτικής που έχουμε όλοι ανάγκη» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Κ. Τασούλας, στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα παραπέμπει στην αναστήλωση της ελπίδας και των προσπαθειών να επανέλθει στη ζωή μας η βάσιμη και πραγματοποιήσιμη ελπίδα. Όλοι το περιμένουν και αυτοί που θα διαχειριστούν αύριο τις τύχες μας.

Ο Κ. Τασούλας απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με τα σενάρια ενδεχόμενης συγκυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να απαντήσει. Απλώς τόνισε ότι πρέπει όλοι να παλέψουμε να γίνουν πραγματικότητα τα σενάρια για αναστήλωση της χώρας και της ελπίδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, φεύγοντας από τον Άγιο Διονύσιο, δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πικρίες που φέρεται να έχει διατυπώσει για τη συνεργασία της Εκκλησίας με τα διάφορα υπουργεία.

Η Εκκλησία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, τη λίγη περιουσία που της απέμεινε θέλει να συνεργασθεί με το κράτος για να την αξιοποιήσει και τα προϊόντα της αξιοποίησης της να πάνε στις ευπαθείς ομάδες. Ποια είναι η πίκρα μου; Όταν βλέπουμε να μην συνεννοούμεθα και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που κατετέθη πρόσφατα μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι και μείς ως Εκκλησία που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους δεν βρίσκουμε ανταπόκριση, τόνισε.

«Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την εκκλησία μας, για τις παραδόσεις του λαού μας. Σήμερα είχα την μεγάλη ευτυχία να λειτουργηθώ στην Παναγία Σουμελά με την μυσταγωγία των Ορθοδόξων της Ανατολής. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που κατεγράφη στην σκέψη μου και στην μνήμη μου. Θέλω επίσης να πω ότι αυτή την Άγια μέρα, πρέπει να προσευχηθούμε έντονα ώστε να υπάρξει Ορθοδοξία στη σκέψη των κρατούντων και να μπορέσει η χώρα να βγει απ’ αυτή την περιδίνηση από την οποία όλο ακούμε ότι βγαίνουμε, αλλά όλο και πιο βαθιά μπαίνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης μετά το τέλος της δοξολογίας, στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά.