Διευκρινίσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων έδωσε απόψε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το ειδικό τέλος ακινήτων, το γνωστό και ως «χαράτσι», εισπράττεται από τη ΔΕΗ μαζί με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Τονίζει μάλιστα πως σε περίπτωση μη πληρωμής του «χαρατσιού», το ανεξόφλητο μέρος του λογαριασμού, θα «επιστρέψει» στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η έκδοση της ανακοίνωσης κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη τη διακοπή ρεύματος όσων οφείλουν, η ΔΕΗ αποδεχόταν την πληρωμή μόνο του κόστους του ρεύματος από τους καταναλωτές.

Ads

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.
 
Ωστόσο, «για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.
 
Από την άλλη πλευρά, «είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Eυθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για την ταλαιπωρία των πολιτών στα καταστήματα της ΔΕΗ και τις εφορίες προκειμένου να πληρώσουν τον ειδικό φόρο ακινήτων, απέδωσε νωρίτερα η Δημοκρατική Συμμαχία. «Αντί όμως η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών και να απειλεί με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος τα μικρά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που καθημερινά εξαθλιώνονται, καλά θα κάνει να εντοπίσει και να ζητήσει τα χρωστούμενα από τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που φοροδιαφεύγουν καθώς και να προχωρήσει σε άμεσο εξορθολογισμό των χρεών της ΔΕΗ. Η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της. Μην την προκαλείτε περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Ζαφειριάδης.
 
Επίσης και ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης δήλωσε ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δεν δικαιούται να το κόβει από τους πολίτες εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους σε μια περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης», επισημαίνοντας πως η ΔΕΗ οφείλει να εξορθολογήσει τις εισπράξεις της ώστε να μη δημιουργούνται χρέη.