Τη μεταρρύθμιση στον εργασιακό τομέα, που καθιστά ευχερέστερη την απόλυση υπαλλήλων από τις εταιρείες, ενέκρινε σήμερα το ισπανικό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία για την εργασιακή μεταρρύθμιση με 197 ψήφους υπέρ έναντι 142 αρνητικών.

Ads

 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιχειρηματολόγησε ότι η μεταρρύθμιση θα είναι «χρήσιμη» στη μείωση της ανεργίας, που έχει φθάσει στο 23% – τη μεγαλύτερη στον ανεπτυγμένο κόσμο, με έναν στους δύο Ισπανούς να είναι άνεργοι στο ηλικιακό φάσμα των κάτω των 25 ετών.
 
Πάντως, ο συνδικαλιστής ηγέτης Κάνδιδο Μέντεθ καυτηρίασε την μεταρρύθμιση ως εργαλείο που «επαυξάνει τις ανισότητες».
 
Η μεταρρύθμιση μειώνει τον αριθμό των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας, και σε 20 ημέρες το όριο των απολύσεων για οικονομικούς λόγους. Έως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες. Παράλληλα, η νομοθεσία προσπαθεί να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους, δημιουργώντας ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας γι’ αυτούς.
 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει ως κίνητρο για προσλήψεις και θα μειώσει τον αριθμό των συμβολαίων προσωρινής εργασίας, που ανέρχονται στο ένα τέταρτο των συνολικών συμβάσεων.
 
Η κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι στο Κοινοβούλιο θα εξασφάλιζε την έγκριση της νομοθεσίας, καθώς κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ παράλληλα εξασφάλισε στην ψηφοφορία και την υποστήριξη των μικρότερων τοπικών κομμάτων CiU, UPN, και Foro Asturias.
 
Οι εργατικές ενώσεις και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει την ανεργία και θα δυναμιτίσει τα κοινωνικά δικαιώματα. Διαδηλώσεις κατά του νόμου έχουν προγραμματισθεί για τις 11 Μαρτίου, ενώ τα συνδικάτα επεξεργάζονται επίσης την ιδέα για μία γενική απεργία.
 
Η εργασιακή μεταρρύθμιση αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Ισπανία από τότε που η χώρα επανέκαμψε στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, το 1975, τόνισε εμφατικά ο υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος.
 
Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος, που το 2011 έφθασε το 8,5%, μακριά από τον σκοπούμενο στόχο του 6%, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ.