Έληξε στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, η συμμετοχή στο οποίο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ξεπέρασε το 85%. Ιδιαίτερα σημαντική μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας για την πρόοδο των διαδικασιών για το PSI. Με κέρδη ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας η Γουόλ στριτ,καθώς θετικό ρόλο για την έκβαση των συναλλαγών έπαιξε η πληροφορία ότι, το ελληνικό PSI “είναι κοντά στην ευώδοση”.

Ads

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται έλληνα αξιωματούχο μεταδίδει πως η συμμετοχή ξεπερνά το 85% για τίτλους που υπάγονται φυσικά στο ελληνικό δίκαιο. Αρκετά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο εκτιμούν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων PSI που βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 80%. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις “βλέπουν” τη συνολική συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα με βάση το Ελληνικό Δίκαιο κοντά στο 90% και στο γενικότερο σύνολο των ομολόγων που “κουρεύονται” η συμμετοχή αναμένεται κινηθεί στα επίπεδα του 80%. Με βάση αυτή την θετική κατάληξη, η χώρα απαλλάσσεται από χρέος 107 δισ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ, προς την ελληνική οικονομία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s). Εάν το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 88,5%, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s) και έτσι να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας.
 
 Το πρωί  της Παρασκευής 08:00 ώρα Ελλάδος θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το PSI και στις 15:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Τότε θα αποφασιστεί οριστικά αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s. Επίσης, το Eurogroup θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.
 
Βολές κατά των Ταμείων που δεν συμμετέχουν στο PSI
 
«Παράλογη και μυωπική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση ορισμένων Ταμείων να μην συμμετάσχουν στο PSI, προσθέτοντας πως η απόφασή τους έχει τέτοιο χαρακτήρα, αν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοί πόροι που έχουν δοθεί για τη στήριξη των Ταμείων, η ανάγκη στήριξης του PSI και η ανάγκη στήριξης της χώρας.
 
Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την «βαθύτατη λύπη» του για την στάση αυτών των Ταμείων. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε την απόφαση των Ταμείων αυτών «λάθος», καθώς «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».
 
Τα Ταμεία αυτά κατέχουν ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή τους δεν είναι καθοριστική για την πορεία του PSI, ωστόσο, όπως ανέφεραν, κυβερνητικές πηγές, «υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως, η συμμετοχή τους να είχε καθοριστική σημασία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σύνολο της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν την ρευστοποιούσαν «σήμερα» θα εισέπρατταν έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο. Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
 
Στις 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ – που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί – το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.
 
Στις αρχές Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο και την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση του νέου δανειακού πακέτου στη χώρα.