«Με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, διευκρινίζοντας πως επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Σημείωσε επίσης πως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%.

Ads

 
«Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μικρότερο, συνέχισε.
 
Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στον κορμό του ελληνικού χρέους, που είναι τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είχαμε 152 δισ. ευρώ προσφορές για συμμετοχή και θετική ψήφο στη διαδικασία των CACs. Στη δεύτερη δεξαμενή, που αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο, είχαμε προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ., την οποία χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή συμμετοχή». Τέλος, για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, υπήρξε συμμετοχή 7 δισ.
 
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές βιωσιμότητάς της». «Έχουμε», πρόσθεσε, «ψήφο εμπιστοσύνης στις αποφάσεις που στηρίζει η Ευρωζώνη».
 
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%. «Η συμμετοχή υπερβαίνει σαφώς το όριο που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τόνισε.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.
 
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 13:30, ενώ νωρίτερα θα γίνει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σχετικά με τηντύχη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες ανέφερε ότι υπάρχουν διακανονισμοί, καθώς «η τράπεζα δεν μπορεί να λάβει από τον μη έχοντα» και έκανε λόγο για έναν μηχανισμό «κυλιομένης διευθέτησης δανείων».

image

Ads

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα «εξαιρετικά», όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα του PSI, η συμμετοχή στο οποίο έφθασε στο 95,7%. «Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε διεθνές προηγούμενο. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος μας και να ελαφρύνουμε τις επόμενες γενιές. Η στιγμή είναι σημαντική και πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία του έθνους. Πρέπει όμως να κάνουμε και τα απαραίτητα και τα αναγκαία επόμενα βήματα», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση του PSI.
 
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα διαψευστούν τα «κερδοσκοπικά συμφέροντα που έμειναν εκτός της διαδικασίας γιατί πιστεύουν ότι θα πληρωθούν στο άρτιο».

Διαβάστε επίσης: Απορρίπτει τους πανηγυρισμούς για το PSI η αντιπολίτευση