Σημαντικές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη επισημαίνονται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, η οποία συντάχθηκε μετά από ελέγχους, με αφορμή την κλοπή έργων μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό έργο του Πικάσο στην Ελλάδα, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ads

 
Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία 12 χρόνια δεν έγινε καμία βελτίωση ή αναβάθμιση στα συστήματα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν σημεία στον εξωτερικό χώρο της Πινακοθήκης τα οποία δεν καλύπτονται.
 
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει online σύνδεση με το υπουργείο Πολιτισμού ή την αστυνομία ενώ οι φύλακες, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ποτέ από ειδική εκπαίδευση, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω προσωπικών κινητών καθώς δεν υπάρχει ενδοεπικοινωνία.
 
Πραγματική φύλαξη κάνουν μόνο 11 άτομα, καθώς ένας είναι στην γκαρνταρόμπα, δύο απασχολούνται στο πωλητήριο, ένας στα εισιτήρια, ένας έχει τον συντονισμό και κατά κανόνα ένας θα λείπει για οποιονδήποτε λόγο.
 
Το βράδυ υπάρχουν στην καλύτερη περίπτωση δύο νυχτοφύλακες και αν κάποιος απουσιάζει στην Πινακοθήκη παραμένει μόνο ένας.
 
Τέλος η έκθεση αναφέρει επιπλέον ότι ο συναγερμός χτυπά συχνά χωρίς να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επειδή έχουν λήξει οι μπαταρίες και δεν έχουν αντικατασταθεί ενώ οι κασέτες πολλές φορές δεν καταγράφουν τα συμβάντα επειδή χρησιμοποιούνται συνεχώς χωρίς να αντικαθίστανται λόγω έλλειψης χρημάτων.