To tvxs συνεχίζει το αφιέρωμά του σε νέες ελληνικές μουσικές μπάντες και τραγουδοποιούς με σκοπό να γίνει γνωστό ό,τι μουσικά όμορφο συμβαίνει σήμερα γύρω μας. Σημερινοί καλεσμένοι οι  Your Hand In Mine. Αν είστε νέοι μουσικοί-μπάντες στείλτε mail στο [email protected]

Ads

Γνωρίστηκαν πριν 15 χρόνια στην πρόβα ενός σχολικού συγκροτήματος στην κρεβατοκάμαρα μιας γιαγιάς, την οποία είχαν μετατρέψει σχεδόν πραξικοπηματικά σε στούντιο. «Έλα ρε, ξέρεις το Creep;» (σσ.: το τραγούδι των Radiohead),  αναφώνησαν και η θετική απάντηση τους έκανε να συνειδητοποιήσουν τα κοινά μουσικά τους γούστα. Μαθαίνοντας από το πρώτο τους μουσικό σχήμα, τους Shortcat,  να παίζουν μουσική ομαδικά και να γράφουν τα δικά τους τραγούδια κατέληξαν σε ένα μουσικό ντουέτο. Είναι Θεσσαλονικείς, φίλοι καρδιακοί, ο Μάνος αρχιτέκτονας κι ο Γιώργος βιβλιοπώλης, μας συστήνονται μουσικά ως Your Hand In Mine-εμπνευσμένοι από το ομότιτλο τραγούδι των Explosions In The Sky-και πειραματίζονται επί σκηνής παρέα με πενήντα περίπου μουσικά όργανα σε instrumental-folk ήχους. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 

image
 
«Η μανία για τη συλλογή οργάνων ξεκίνησε με την ίδρυση των ΥΗΙΜ και έχει λίγο πολύ γίνει μια αγαπημένη εξάρτηση, που άλλοτε μας ανοίγει νέους δρόμους κι άλλοτε απλά μας γεμίζει το στούντιο με μπιχλιμπίδια» εξομολογούνται στο tvxs. Περνούν πολλές ώρες στο στούντιό τους στο Μελισσοχώρι και θεωρούν ότι η έμπνευση προέρχεται  από αυτό που τα ίδια τα μουσικά όργανα έχουν να σου πουν αρκεί να είναι ξεκούραστοι για να το αξιοποιήσουν όμορφα. Το 2007 κυκλοφόρησαν σε 100 χειροποίητα CD τις τέσσερις πρώτες ηχογραφήσεις τους, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, έπειτα από ανάθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνέθεσαν πρωτότυπη μουσική για το βωβό φιλμ του Μίκιο Ναρούζε «Εvery night dreams».
 
Πώς είναι η ζωή στη Θεσσαλονίκη…πώς επι-βιώνουν μουσικά; «Παρατηρούμε ότι τελευταία στην πόλη μας συμβαίνουν ανέλπιστα πολλά πράγματα, με μικρό προϋπολογισμό αλλά με μεγάλο μεράκι. Η διαρκής ανησυχία του καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και οι διψασμένοι καταναλωτές του πολιτισμού, βρίσκονται σε ένα συνεχές Do It Yourself αλισβερίσι, που αν μη τι άλλο μας γεμίζει ελπίδες. Κάθε νύχτα, υπόγεια, ταράτσες, σπίτια, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι ηχούν δυνατά αλλάζοντας το μίζερο τοπίο».

 
Παρακολουθούν τις νέες ελληνικές μπάντες και πιστεύουν σε δύο αλληλένδετα φαινόμενα που το ένα τροφοδοτεί το άλλο. «Από τη μια, από το 2005 και έπειτα οι μπάντες παίζουν καλύτερα, ακούν απείρως περισσότερα πράγματα και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο. Από την άλλη, κοινοποιούν πανεύκολα πια τη μουσική τους, δημιουργούν γρήγορα καλό feedback, και αυτός είναι λόγος για να πιστέψουν στη μουσική τους περισσότερο και να βρουν κίνητρα να αφιερώσουν χρόνο σ’ αυτό».
 
Οι Υour Hand In Mine αγαπούν κατά καιρούς πολλά και διάφορα ετερόκλητα είδη μουσικής με αγαπημένα ακούσματα αυτή την εποχή  «από μινιμαλιστές γερμανούς συνθέτες μέχρι soul, από ρεμπέτικο και γκραικάνικα μέχρι ισλανδικό ηλεκτρο-πανκ». Είναι ελεύθερα μυαλά, αυθόρμητοι και μοναδικό τους όνειρο είναι να βρίσκουν πάντα λόγους, κίνητρα και χρόνο για να συνεχίζουν να γράφουν μουσική. Τους αρέσει να εμφανίζονται επί σκηνής  μόνο όταν έχουν να παρουσιάσουν κάτι καινούριο και εκφράζουν ξεκάθαρα τη  θέση τους απέναντι στην πολυμορφική κρίση που βιώνουμε «Σε τόσο κρίσιμους καιρούς η συμβολή της τέχνης είναι αναμφίβολα τεράστια και κυρίως στην στραπατσαρισμένη μας ψυχολογία. Αν μη τι άλλο η τέχνη είναι ζωντανή απόδειξη στους εαυτούς μας ότι είμαστε ικανοί για τα ομορφότερα πράγματα, είναι ένας τρόπος να πάρουμε κουράγιο, να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα μας και να προστατευτούμε από αυτόν τον επιβαλλόμενο, στείρο πεσιμισμό».

Ads

Τον Σεπτέμβρη κυκλοφόρησαν το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους Τhe Garden Novels, από την Inner Ear. Θα εμφανιστούν στις 31/05 στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης  με ελεύθερη είσοδο.

 
Οι Your Hand In Mine είναι οι:

Μάνος Μυλωνάκης: wurlitzer piano, accordion, melodica, toy piano, ukulele, electric bass, acoustic guitar, stroh violin, persephone, programming

Γιώργος Παπαδόπουλος: mandolin, electric and acoustic guitar, glockenspiel, synth, trumpet, drums and voices
https://www.yourhandinmineband.com/
 
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Νινιός: ένας ρομαντικός ροκάς
Είναι (οι) Klein Mein και το διασκεδάζουν
Οι Έμμονο Γκρίζο επιμένουν ροκ
Ερμού 32: μία μπάντα που γεννήθηκε στο δρόμο