Τις προτάσεις της για να δοθεί λύση στο ζήτημα των 300 μεταναστών που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας από τις 25 Ιανουαρίου κατέθεσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συνιστώντας την επανεξέταση και απόδοση άδειας παραμονή σε όσους εξέπεσαν του νομιμοποίηση του 2005, τη πιθανότητα εξατομικευμένης εξέτασης υπαγωγής και χορήγησης άδειας διαμονής, απόδοση 6μηνιαίων αδειών σε συνδυασμό με δέσμευση μη εκτέλεσης απέλασης και μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου διαμονής των χωρίς χαρτιά. Η Ένωση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για υπαγωγή των 300 στο «υπό ανοχή» καθεστώς», αλλά και την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους.

Ads

Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνίστανται σε:

· Επανεξέταση και απόδοση άδειας παραμονής σε όσους εξέπεσαν από τη νομιμοποίηση του 2005 ή δεν πληρούσαν τότε τις προδιαγραφές (σε συνδυασμό με τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την έκδοση άδειας παραμονιής, διευκόλυνση στον τρόπο καταβολής κλπ.).

· Πιθανότητα εξατομικευμένης εξέτασης υπαγωγής και χορήγησης άδειας διαμονής του άρ. 21 παρ. 4, ν. 3907/11 (για ανθρωπιστικούς λόγους),

Ads

· (ι/και) Απόδοση 6μθνιαίων ανανεώσιμων αδειών του άρ. 24, ν. 3907/11, σε συνδυασμό με τη δέσμευση μη εκτέλεσης απέλασης για όσους μετανάστες αποδεικνύουν εργασία και ανανέωση της άδειάς τους για 4 εξάμηνα με δυνατότητα υπαγωγής τους στην κανονική διαδικασία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

· Μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου διαμονής των χωρίς χαρτιά από 12ετία σε 7ετία ή 5ετία για την έκδοση ειδικής άδειας διαμονής του νέου άρθρου 44, ν. 336/0.

Η Ένωση απορρίπτει ακόμη την πρόταση υπαγωγής των 300 μεταναστών απεργών πείνας στο λεγόμενο «υπό ανοχή» καθεστώς (αναβολή απομάκρυνσης), που ισοδυναμεί με έκδοση πράξης απέλασης και ταυτόχρονη αναστολή της απομάκρυνσης σύμφωνα με το οικείο άρθρο του νέου νόμου 3709/11 (άρθρο 24), που προβλέπει ότι «οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μπορούν, με αιτιολογημένη απόφασή τους να αναβάλουν την απομάκρυνση, για εύλογο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε περίπτωσης…».

Διαφωνεί επίσης με την ενεργοποίηση της διάταξης του N. 3907/11 (Άρθρο 21, παρ. 4), σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιες αρχές «μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελήάδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στη χλωρα». Η εφαρμογή της διάταξης αυτής ενώ καταρχήν φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη από νομικής άποψης (παρά τα υπαρκτά νομοτεχνικά προβλήματα που έχει) δημιουργεί ένα εξαιρετικά προβληματικό προηγούμενο: κατ’ ουσίαν είναι σαν να υπαγορεύει ότι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν καθεστώς νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα οι μετανάστες δίχως χαρτιά είναι μέσω της απεργίας πείνας, τονίζει η Ένωση.

*Δείτε αναλυτικά ανακοίνωση-πρόταση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Σημειώνεται ότι την πρόταση υπογράφουν οι: Αλιβιζάτος Νίκος, Ιωαννίδης Γιάννης, Καμπύλης Τάκης, Κωνσταντίνου ΓΙάννης, Παπαπαντολέων Κλειώ, Παπαϊωάννου Κωστής, Παρασκευόπουλος Νίκος, Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης